Zbog manjeg broja dece, većina srednjih škola u gradu bez popunjenih odeljenja

13. jul 2021. 10:48 Društvo Pirot Plus Online

Juče i danas u Srbiji organizovan je upis svršenih osnovaca  u srednje škole. Prema Planu upisa za neraspoređene učenike istovremeno se sprovode aktivnosti za drugi upisni krug. Učenici mogu da se upisu i elektronskim putem, preko portala eUprave, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na osnovu objavljenih rezultata na sajtu Ministarstva prosvete Tehnička škola u Pirotu popunila je sva mesta u prvom krugu, dok u svim ostalim srednjim školama ima još 136 slobodnih mesta.

Prethodna dva dana, obilazili smo srednje škole i u razgovoru sa direktorima saznali da li su zadovoljni upisom i postignutim rezultatima na završnom ispitu, sobzirom na to da je iz godine u godinu sve manje dece koja završavaju osnovnoškolso obrazovanje. 

Ivana Kostadinović, direktorka Gimnazije rekla je da ova škola ima dovoljno učenika za svih 5 planiranih odeljenja. Odeljenja koja su kompletno popunjena su društveno jezički smer i specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku. Kako je rekla direktorka Kostadnović, tri učenika generacije upisali su upravo Gimnaziju. U ovoj školi ukupno ima 24 slobodnih mesta. 

........................................................................

U Ekonomskoj školi popunjeno je jedno odeljenje Ekonomskog tehničara, a ima ukupno 28 praznih mesta. Kako je rekao Marjan Ćirić, direktor Ekonomske škole očekuje da će u drugom krugu biti upisano još nekoliko učenika i da neće biti problema za formiranje sva četiri odeljena. 

..............................................................

Srednja stručna škola naredne školske godine imaće dva odeljanja. U odeljenju smera Tehničar za polimere, po dualnom obrazovanju, upisano je 30 učenika i kompletirano je odeljenje, a u trogodišnjem odeljenju, smer frizer upisano je 15 učenika. Direktor Dragoljub Mančić, kaže da, posmatrajući situaciju u mnogim gradovima u zemlji, ne može da bude nezadovoljan. 

..........................................................

Tehnička škola je popunila sva slobodna mesta u prvom upisnom roku. Naredne školske godine u ovoj školi biće 5 strukovnih odeljenja sa po 30 učenika u svakom. 

...................................................................

Za sada najmanje upisanih učenika i nijedno popunjeno odeljenje nema Mlekarska škola dr Obren Pejić. Trenutno je upisano samo 12 učenika, a planirano je 5 odeljenja. 

Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počeo je 12.jula.