Tajna Pirotskog kačkavalja iz Mlekarske škole - vrhunska sirovina sa Stare planine i vredne ruke iskusnih majstora

15. jul 2022. 12:24 Društvo Pirot Plus Online

Iako je osnovna delatnost Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" obrazovanje i edukacija  učenika, iz radionice ove škole izlazi u Srbiju i svet nadaleko poznat i priznat Pirotski kačkavalj. Zaštićeni brend koji se proizvodi samo na našem području, od mleka endemskih krava koje pasu na obroncima Stare planine. 

Vrhunski majstori u radionici dnevno prerade i do 5,5t mleka, takođe, vrhunskog kvaliteta. 

Nenad Đorđević, direktor škole kaže da je poslovanje stabilno, da je potražnja velika i da bi mogli da plasiraju proizvode u znatno većoj količini.

Ipak, kako naglašava direktor Đorđević, naš cilj je obrazovanje učenika, dok radionica u okviru škole funkcioniše kao mala kompanija

Inicijativu za pokretanje proizvodnje u nekadašnjoj velikoj Pirotskoj mlekari, direktor Đorđević ocenio je kao izuzetno dobru, jer prema njegovim rečima oni ne mogu biti konkurecija jedni drugima. Naprotiv, to su za nas pozitivne stvari jer se time otvaraju nova radna mesta za učenike koji završavaju Mlekarsku školu. 

Direktor je još jednom istakao da se savremena prehrambena industrija vraća tradicionalnim proizvodima i da su posebno organski proizvodi od kvalitetne sirovine apsolutni hit u celom svetu.