Tadija Kačar, olimpijski vicešampion u boksu: Pirot može da ima svetskog šampiona! Čuvajte Sašu Nikolića!

13. maj 2020. 14:09 Sport Pirot Plus Online

Tadiju Kačara, jednog od najboljih srpskih sportista i boksera, sretao sam na prvenstvima Srbije i turnirima koji su održavani u Pirotu. Bio sam u prilici da jednom sa njim, iznenadnom prilikom, razgovaram na Fakultetu za sport u Novom Sadu.

Poslednji put videli smo se prošle godine 17. aprilaHali Kej gde je održano Prvenstvo Srbije za juniore. Tada smo dugo pričali.

U toku takmičenja, insistirao sam da razgovara sa Sašom Nikolićem, našim šampionom koji je na tom prvenstvu  u Pirotu osvojio zlatnu medalju.

Ovo je izveštaj sa tog prvenstva 

Saša Nikolić prvak Srbije. Protivnik predao meč. Još jedan Piroćanac osvojio titulu - pionir Ognjen Antić. Nikolić najbolji bokser Prvenstva

Susreti u Pirotu!! Svetski as Tadija Kačar i budući šampion, naš Saša Nikolić!

Pre neko veče, petak, Tadija me iznenadio. Stigla je sms poruka i fotografija o Piroćancima. Pisalo je "Slava u Pirotu" na slici!!!  Kao sujetni Piroćanac neću da je postavim. Šalili smo se o tome, ali se nisam dao, jer znam da su Piroćanci uvek bili srdačni, posebno na slavama, o čemu je reč na slici. Ajde da kažem samo "nož i viljuška u tanjiru""drška" sva u bodljama!

Bio sam u dilemi, u kojoj su i još neki oko Saše, kako dalje. Saša je veliki šampion u boksu i kik boksu. Treba uz to dodati da je Sašu Nikolića "otkrio" njegov prvi i sadašnji trener u kik boksu, nekadašnji naš šampion Marjan Antić. (Ton je u nekim trenucima slabiji u ovom snimku, izvinite!)

Kada smo krenuli u priču o Saši Nikoliću,  veliki sporista I šampion nije krio zadovoljstvo. Ustalom, pogledajte i u objavi sa prvenstva u Pirotu. Kačar smatra da ukoliko se pridržava svih saveta može, kako sam ga i ja pitao, da bude pirotski Tadija Kačar . Sve ovo i zbog toga što Saša ima podršku gradonačelnika Vladana Vasića, dobio je sportski stipendiju, ima svesrdnu pomoć i od Neše Djordjevića, direktora Sportskog centra.

Da ponovim, te večeri, bila je već ponoć, Tadija mi je poslao poruku koju je ranije napisao našem Saši Nikoliću. Treba je upamtiti.

Redovan trening, 2 puta dnevno i maksimalno angažovanje, uz sportski život su neophodni preduslovi za vrhunske rezultate. Talentovan si i šteta je to ne iskoristiti. Bogu hvala, da je naša država, onima koji osvoje medalju, dodelila Nacionalno priznanje. O tome za sad ne razmišljaj, nego samo o treningu, ishrani i odmoru. U 22:30, moraš biti u krevetu, jer je to jedini način da budeš šampion, a to donosi sve. Na primer ja dobijem svakog meseca od države novac, gde god da sam, država mi to uplati na moj račun, od rezultata u sportu. Radim na fakultetu, Magistar sam nauka, a za godini-dve ću i ovu redovnu penziju. 

Želim ti dobro zdravlje i da budeš šampion. Sve zavisi od tebe.

Pozdrav Tadija Kačar   

Pirot je godinama u borilačkim sportovima imao brojne šampione. Da ne nabrajam, zaboravio bih nekoga. Izlazili su iz "fabrike" Dragiše Tošića Tamburke, a kasnije i danas još uvek, Predraga Stojanovića, doajena pirotskog boksa. 

Kada su borilački sportovi. Pirot danas ima Uroša Mijalkovića, učesnika svih svetskih karate takmičenja. Sportistu, šampiona za primer. Našeg "Noleta".

Sada uz Ukija raste još jedan šampion. Saša Nikolić.

I na kraju, pridružujem se onima koji smatraju da Pirot treba da ima predstavnike, vrhunske ekipe i sportiste, koji će naš grad predstavljati u zemlji i svetu.

Pored Uroša Mijlkovića, koji to već jeste, košarkaši Pirota i fudbaleri Radničkog uz sigurnije finansiranje mogu da budu u elitnoj konkurenciji.

Četvrti pirotski predstavnik medju najboljima, ako je verovati Tadiji Kačaru, može i mora da bude i Saša Nikolić.

Čekajući dolazak u Pirot, Tadije Kačara, ostaje nam da verujemo da će se naša nadanja i ostvariti.

…………………………………………………………

Mr Tadija Kačar (5. januar 1956Perućicaopština Jezero, (danas Republika SrpskaSR Bosna i HercegovinaSFRJ) je nekadašnji jugoslovenski bokser, koji se svrstava u red najuspešnijih jugoslovenskih boksera i srpskih sportista uopšte. Po struci je magistar sporta i fizičke kulture.

Živi u novosadskom naselju Veternik, od 1972.

Supruga Radmila 1960, sinovi Nenad 1982. i Nikola 1988.

Najznačajniji rezultati

  • Olimpijske igre, Montreal 1976. 2. mesto, srebrna medalja,
  • Svetsko prvenstvo, Beograd 1978. 2. mesto, srebrna medalja,
  • Evropsko prvenstvo, Keln 1979. 2. mesto, srebrna medalja,
  • Evropsko prvenstvo, Kijev 1974, 2. mesto, srebrna medalja J.,
  • Mediteranske igre, Split 1979. 1. mesto, zlatna medalja,
  • Balkanski šampionati, Bursa 1977., Pula 1981. 1. mesto, zlatna medalja.