Swiss PRO program jačanja kapaciteta lokalnih samouprava za unapređenje rodne ravnopravnosti

22. februar 2020. 12:31 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Rodna ravnopravnost nije samo žensko pitanje, već je razvojno pitanje i predstavlja jedan od prioriteta u javnim politikama u Srbiji, ocenjeno je na događaju „Unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“ kojim je 20. februara u Beogradu počela obuka za predstavnike i predstavnice 31 lokalne samouprave koju sprovodi program Swiss PRO u saradnji sa Centrom za socijalnu politiku. Sastanku su ispred Gradske uprave Pirot prisustvovali Bojan Ranđelović i Nadica Adamović. 

Savetnica za rodnu ravnopravnost potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović istakla je važnost jačanja kapaciteta lokalnih samouprava za unapređenje rodne ravnopravnosti.

 „Postoji politička volja da se unapredi stanje u oblasti rodne ravnopravnosti, da se usvoje institucionalni mehanizmi, strategije i akcioni planovi, ali ništa od toga nije vredno ako se to ne primeni na lokalu i zato je neophodna kontinuirana podrška lokalnim samoupravama. Žene su većinski zastupljene na izvršilačkim funkcijama, ali Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima će doprineti da se ženski glas čuje prilikom donošenja odluka. Izazov predstavlja i uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, jer bez novca nema ni primene svih mera“, istakla je Gavrilović.

Šef programa UNOPS-a u Srbiji Marko Vujačić istakao je da u proteklih 10 godina UNOPS uz podršku Vlade Švajcarske podržava inicijative u oblasti rodne ravnopravnosti, poput osnivanja lokalnih mehanizama i akcionih planova, ženskih parlamentarnih grupa, projekata nevladinog sektora.

„Rodna ravnopravnost je na prvom mestu pitanje ljudskih prava i dostojanstva, ali ne treba zanemariti ni ekonomsku dimenziju jer jedino ako iskoristimo potencijal koji svi ljudi mogu da daju zajednici možemo ozbiljno da radimo na ostvarivanju ekonomskog prosperiteta. Urađeno je dosta konkretnih stvari koje su doprinele poboljšanju položaja žena, ali iako imamo pozitivan trend još mnogo posla je pred nama u ovoj oblasti”, ocenio je Vujačić.

Ovim događajem obeležen je početak dvodnevne obuke za unapređenje mehanizama i politika rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou koju će pohađati predstavnici i predstavnice 31 lokalne samouprave. Na prvoj obuci učestvovali su Babušnica, Bela Palanka, Bor, Crna Trava, Ćuprija, Golubac, Kladovo, Pirot, Raška, Smederevska Palanka, Surdulica, Topola, Tutin, Velika Plana, Veliko Gradište i Zaječar. Početkom februara obuku će proći i predstavnici i predstavnice Arilja, Bogatića, Čajetine, Dimitrovgrada, Ljubovije, Loznice, Majdanpeka, Mionice, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Rače, Sjenice, Sokobanje i Vrnjačke Banje.
 
Obuka se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Preuzeto sa sajta Swiss PRO