Svi putevi u planinskim predelima prohodni! Slab sneg ponovo u nedelju.U petak do plus sedam, idućeg utorka minus deset!!! Objavljena lista prioriteta na “državnim”putevima!

30. novembar 2016. 09:30 Društvo Pirot Plus Online

U Srbiji tokom dana pretežno sunčano, najviša dnevna temeratura do pet stepeni.

Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, duvaće vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Jutarnja temperatura od -8 do -2, a najviša od 0 do 5 stepeni.

Prema izgledima vremena za sedam dana, do 7. decembra, u jutarnjim satima hladno sa slabim i umeren mrazem. Do nedelje umereno do potpuno oblačno, mestimično sa slabim padavinama, kišom i snegom.

U četvrtak i petak padavine se očekuju uglavnom u Vojvodini i na istoku Srbije, a u subotu i u ostalim krajevima.

U nedelju postepen prestanak padavina i razvedravanje, najpre na severu. Zatim do kraja perioda promenljivo oblačno i suvo sa maksimalnom temperaturom oko proseka za ovo doba godine.

Zoran Boljčev iz Meteorološke stanice u Dimitrovgradu rekao nam je podatke za 12 časova, za sredu, 30.decembar. T= -4 stepena; Pritisak = 976 mb. Vlaga 78 %; Vetar severozapadni 3-4 m/sek. Minimalna =-4; Maksimalna = -1. Posle Kopaonika, juče je u Dimitrovgradu palo najviše snega – 15 cm.

U Pirotu je juče debljina snežnog pokrivača bila do 6 cm. Radnici Komunalca su od ranog jutra uklonili sneg sa mostova, trotoara na mostovima, pešačkim prelazima. Zbog klizavog kolovoza tokom noći, prema rečima Bobana Tolića, ekipe su na najprometnijim ulicama bacale so.

Saobraćaj-

Niske temperature dovode do stvaranja poledice, a zimska oprema je obavezna na gotovo svim putim pravcima u Timočkoj i Negotinskoj krajini i u planinskim predelima, saopštio je jutros AMSS.

Zimski uslovi vožnje očekuju vozače u planinskim predelima.

Padavine su prestale, a temperature u ovim jutarnjim i večernjim satima kreću se ispod nule što dovodi do stvaranja poledice koja može biti opasna zbog prilagođavanja vozača na novo nastale zimske uslove vožnje, posebno ukoliko vozilo nije opremljeno odgovarajućom zimskom opremom ili ukoliko brzina i vožnja nisu prilagođene datim uslovima na putu.

Upotreba zimske opreme je obavezna na gotovo svim putim pravcima u Timočkoj i Negotinskoj krajini, u planinskim predelima Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara, Dimitrovgrada i Vranja bez koje se ne može ni na prilazima Kopaoniku, Goču i na prevojima preko Crnog Vrha.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 15-20 minuta.

Iz Preduzeća za puteve rekli su nam da su radili na putnim pravcima prvog i drugog prioriteta. Iz Hotela StarA javili su nam da je sneg sa kolovoza uklonjen .

Preduzeće za puteve Niš, ispostava Pirot, čiji je vlasnik bugarska firma Trejsi, ima dovoljne količine soli i rizle, radnike i mehanizaciju.

Objavljena je i lista prioriteta za čišćenje putnih pravaca u zimskim mesecima