Svetski dan srca pod sloganom “Jedan svet, jedan dom, jedno srce” **Video**

28. septembar 2012. 14:13 Gradska hronika Pirot Plus Online

Svetski dan srca, 29. septembar ove godine obeležava se pod sloganom “Jedan svet, jedan dom, jedno srce”. U Centru za prevenciju Doma zdravlja pored predavanja organizovan je preventivni pregled za sve zainteresvoane građane kao i izložbeni prikaz o ovoj temi. Prema rečima dr Marine Manić, PR-a Centra za prevenciju ovogodišnja kampanja usmerena je na prevenciju bolesti srca i krvnih sudova kod žena i dece

-Cilj kampanje je povećanje nivoa svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produžiti produktivne godine života radon aktivnog stanovništva a time smanjiti troškove lečenja i eknomske posledice. Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova oboljevaju samo starije osobe, zatim osobe muškog pola i bogati slojevi stanovništva, danas je , na žalost, sve više mladih, žena i siromašnih koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Svake godine od bolesti srca i krvnih sudova umre 7.1 milion ljudi, od toga većinom ženske osobe-kaže doktorka Manić.

Opštinska organizacija Crvenog krsta u prostorijama Dnevnog centra za stara lica organizovala je predavanja o prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, i tom prilikom korisnici Centra upoznati su sa faktorima rizika ovih bolesti i njihovoj prevenciji. Prema rečima aktivistkinje Crvenog krasta Ane Vasić Opštinska organizacija obeležiće u ponedeljak, 1. oktobra Međunarodni dan starih, organizovanjem akcija u cilju skretanja pažnje na položaj starijih osoba i razvijanje međugeneracijske solidarnosti.