Svetski dan deteta - neophodna prevencija negativnog ponašanja

20. novembar 2013. 08:10 Društvo Pirot Plus Online

Danas se obeležava Svetski dan deteta, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju. Marija Vasić, direktorka pirotskog Centra za socijalni rad, kaže da je neophodno više raditi na prevenciji i to sistemski i organizovano u saradnji porodice, zajednice i obrazovnih ustanova.

-Mi jesmo sredina koja puno radi i čini za decu. Treba napomenuti Lokalni plan akcije za decu, koji je dao pozitivne rezultate. Reč je o projektima koji ukazuju na pojedi ne probleme kao što su problem nasilja u školama, maloletnička delikvencija, devijantno ponašanje i slično, i mi to pokušavamo da saniramo. Malo radimo na prevenciji i tu treba da se sistemski uvežmo i uradimo više po tom pitanju. Od onog momenta kad deca krenu u vrtić, moramo imati praćenje i to koje programe pohadjaju, čime su okupirani, šta im privlači pažnju, kako da ih izvučemo sa ulice , iz neprijatnih situacija, kak da se druže i kako da im objasnimo da se odupru nasrtima narko dilera i slično – kaže Vasićeva.

Svetski dan deteta je prilika da se podsetimo i da zajedno više učinimo za decu i za društvo u celini, napominje Vasićeva.

-Često se susrećemo sa situacijom da roditelji ne znaju kako da se ponašaju sa decom. S jedne strane su u panici kako se ponašati ali već onda kad ne znaju šta se sanjima dogadja, to je već kasno. Svi smo skoncentrisani u ovo vreme da obezbedimo egzistenciju, ono što Ustav i Konvencija garantuju, pravo na život, na obrazovanje, zdravstvo i slično. U toj borbi negde gubimo niti sa decom i komunikaciju, pa ne znamo gde su i šta rade, to znaju ljudi koji ih vrbuju za razno razne poslove koji nisu dobri i koji ih uvlače u loše društvo – napominje Vasićeva.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.