Sve je "ispeglano"! Možeee!!! Ne brinite "če vi onodemo" mislim, če vi dočekamo ubavo!

24. januar 2020. 14:25 Društvo Pirot Plus Online

Kada sam oko 13 časova, danas, petak, 24 januar pozvao Granični prelaz Gradina, šefica smene rekla mi je da suseda iz EU još uvek nema u kolonama, ali se njihov "napad"  očekuje u popodnevnim časovima.                                                                    

Za Dan "D" obezbedjene su pojačane ekipe carinika, policajaca naravno, a biće i povećan broj kolona na ulazu. Sve ovo, ali na izlaznoj strani ponoviće se u subotu u kasnim večernjim satima i u nedelju, naravno!

S obzirom da smo se "pojačali" i naplatnim rampama i tamo se sutra očekuje "pritisak" na Pirot iz oba pravca. Za namernike od Niša, info da izadju na petlji Zapad i onda lagano kroz grad, preko Golemog mosta, prva levo do Gradskog stadiona, Zatvorenog bazena gde je pre svega parking za "rejsove", a mogu i automobili. Uostalom, odatle samo stotinak metara do "Mosta ljubavi"  preko Nišave  i stižete na mesto dogadjaja. Automobilom, takodje na petlju Zapad, ne skrećite kod Tigra, nastavite pored Nišave alternativnim putem, izadjite kod tunela i onda će vam se ukazati najlpešni grad na obalama Nišave. Lepši smo od Niša, Leskovca, Vranja, Zaječara... A i bolji po svemu!!! Skromno.

Ako dolazite iz EU, zna se petlja Istok, pored Kasarne, desno duga široka ulica Drugi ring, ili "udarite" pravo u centar grada i nadjite parking. Plaća se!!

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije rekao nam je da će samo u subotu za saobraćaj biti zatvoren deo Takovske ulice, od skretanja za Ustaničku do Ulice Kragujevački oktobar.

      E tako, pošto ste ušli u naš grad, svako od nas, ljubaznih domaćina će vam kazati gde je pijaca, gde su brojne mesare, gde je najbolji burek, gde su prodavnice  Mlekarske škole gde se prodaje najbolji kačkavalj u svetu, u centru je Turistička, gde su Marmil, Gomex, Lidl, Maksi, Roda, da kod "Kralja" možete da kupite super sendviče. Da vam pokažu gde se sve jede najbolji roštilj, bolji od leskovačkog, Konak, Dukat, Kraljev čardak, Boem, Kod Piroćanca, kod Miljana u Vitas, u Ladnu vodu itd,itd. Možete malo dalje i kod Denče u Nišavsku dolinu, Starih ili novih mezeta...                                                                                                                         

Ma pun je Pirot, grad "ubavilo", kačkavalj, cedjeno s ćisele parpike i bez, peglana, ćilim, muzika na uvce, Zorčići, Mario i pirotski trubači... Pirotska pijaca je postala čudo, kao "Ponte roso"! Suve šušpe, paradjz u vlaše, sirove "semće", domaća rakija, uvozno i domaće voće i povrće... Ma bogatstvo! Samo "para" da ima!

U nastojanjima da vam budem dobar domaćin, pozvao sam sa mojom Biljom sve hotele, naše pirotske. Nisam ove privatnike jer im se broj ne zna. Neki rade "na crno", drugi su se evidentirali, ali, brat bratu, tamo mogu da se smeste "tri puna bugarska rejsa"!

Dakle! Ana luks. Sve puno. Neću da delim, ali od 147 kreveta, više od pola uzeli su Bugari, ostalo "našinci", ima i iz "susednih" eks Yu. Brat bratu oko 150 duša.

 Sinkom još danas sve puno. Sutra ni stolica nema. I tamo pola – pola. Domaći gosti i komšije. Oko 80 mekanih kreveta.

  U "Gali" nema slobodan krevet. Ima 40 kreveta.  Sve je "knap"! Bugari vode za malo!

 U Gazeli nema mesta. Tu su stalni gosti. Da su mogli i na tavan bi krevete stavljali. Odbili su sve! "Žao nam je"!

 Alma na kraju grada, mirno mestašce, Bugari ubedljivo. Za danas nešto malo, sutra, ništa! Puno. Oko 50 kreveta.

 Krisatl lajt – danas tu i tamo neka soba. Za sutra – nikako. Ima 25 kreveta.

  I Dijana, ima 32 mesta.Večeras bi moglo nešto "preko veze" za sutra ni gazda ne bi našao. Puno. Bugari i tu bolji!

Eto to je "smeštajni raport". Brat bratu, oko 500 dragih gostiju, nešto manje, mogli bi legalno da spavaju. Ako im bude do sna!

  Šta još da vam kažem. Ovo je "besplatni turistički vodič" kroz "peglanu kobasicu".  Ali da vam kažem, ne žalimo se, u petak, subotu, nedelju, "čisti" proizvodjači poljoprivrednih prolizvoda. Nakupci ne mogu da se bune. Ide dobro i kad nije "peglana"!

Čovek koji ovih dana "ne zna gde mi je glava" i koji "pegla li pegla" u trenucima  kada me nije imao gde, rekao mi je .

  Ovo su DESET BRACINIH ZAPOVESTI !

  1. Zabranjena prodaja mesa van Hale. Posebno svinjsko - NIKAKO !
  2. Napolju oko 100  tezgi, 25 vinarija, isto toliko mlekara, suveniri 
  3. "Korisna površina" napolju preko 100 kvadrata !!!
  4. Unutra 40 majstora koji su već ispeglali!
  5. Oboreni svi rekordi.
  6. Kontrola - sve vrste inspektora, sanitarni, turistički, veterinarski, komunalni ...
  7. Saobraćajna policija pojačana jedinicama iz Dimitrovgrada, Bele Palanke, Babušnice. Nema "drugih jedinica" spec. jedinica.
  8. Danas je ulaznica bila 100 dinara u pretprodaji. Sutra 200 dinara na dva ulaza i jednu biletaru.
  9. To sam napisao, kroz Takovsku nema saobraćaja (ulica pored hale)
  10. Dolaze tv sa nacionalnom i bez nacionalne frekvencije. B 92, Pink, neki Agro.... o da bugarska teve, dolazi Darko iz 016. Biće ih još, nisu se javili ...

  To bi otprilike bilo to. Možda sam nešto zaboravio!

 A sad, dodjite, uživajte. Dok mezite peglanu, "cugnete" domaću, a biže tu i "svašta nešto", sviraće vam svetski majstori. Grupa "KAL". Razbijaju. Nema svetske metropole gde Ivan i njegovi nisu "napravili haos"!

 Glavni "gosjanin" je glumac Boris Milivojević. Onaj s krupnim očima. I on će  da "pegla". Ako već sve nije "ispleglano"!!

  Nagrade su spremljene. Bogato.

     I da si znate!  Neka samo neko, kada se sve završi ispriča neki "pokvareni" bezobrazni vicevi  za nas. Neće mu bude lako "će ga peglamo"!

Dobro došli! Nemojte da se ustručavate, da se stidite! "Otvorite se", sve što kupite u subotu i nedelju, "udareno je s pečat", overeno! Naše je, pirotsko!! "Nema ga na drugo mesto"!!

 Ne brinite "če vi onodemo", mislim, če vi dočekamo ubavo !