Božić, najradosniji hrišćanski praznik - šaljemo poruku radosti, mira, nade i ljubavi

05. januar 2021. 21:10 Društvo Pirot Plus Online

U sredu, 6. januara, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Badnji dan. U hramovima i domovima pale se badnjaci i služe povečerja uoči Božića – Hristovog rođenja. Tim povodom razgovarali smo sa ocem Miljanom Panićem, starešinom Hrama "Roždestvo Hristovo" u Pirotu.

Otac Panić je istakao da će proslava Božića i Badnjeg dana biti skromnija, zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Badnji dan - paljenje badnjaka, bez lomljenja česnice

Liturgija na Badnji dan počinje u 8 sati ujutru, posle podne u 16 časova je bdenije i tradicionlano paljenje badnjaka. Lomljenje česnice će ove godine izostati.

Božić - Liturgija i pričest vernika. Drugog dana svečana arhijerejska liturgija 

Za Pazarsku crkvu Božić je poseban praznik jer je to i njena slava. Starešina crkve, otac Miljan Panić, kaže da liturgija na prvi dan Božića počinje u 8 časova, a drugog dana, u subotu 8. januara, je Sabor Presvete Bogorodice i očekuje se dolazak vladike Arsenija.

U Pirotu ove godine, u mnogo manjem broju mesnih zajednica, nego inače, biće organizovano paljenje badnjaka. 

U MZ Tanasko Rajić, gde se za ovaj praznik tradicionlno okuplja veliki broj meštana, izostaće paljenje padnjaka. Ali, kako kažu iz ove Mesne zajednice, deci će biti podeljeni paketići. 

Ove godine na žalost svih nas iz MZ T.Rajić neće biti na Badnje veče tradicionalne manifestacije "Paljenje badnjaka" uz propratne sadržaje, zbog novonastale situacije izazvane epidemijom Covida 19, medjutim da sve ne ostane bez aktivnosti, MZ T. Rajić se potrudio da i ove godine podeli mališanima starosti do 7 god.(2014 godište i mladji) božićne darove. Podela kupona u vremenu od 18-20 časova večeras, utorak, 5. januar, u prostorijama MZ, a podela paketića na Badnji dan u vremenu od 12-16 časova na istom mestu. Pozivamo sve gradjane da se i prilikom ove aktivnosti pridržavaju mera za sprečavanje zaraze Covidom. 

Badnji dan je poslednji dan posta kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.