Svečanom liturgijom, litijom kroz grad i prigodnim programom Grad Pirot obeležio svoju slavu Uspenje Presvete Bogorodice

28. avgust 2023. 15:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Uspenje Presvete Bogorodice, Veliku Gospojinu. Ovo je i slava Grada Pirota i crkve u Tijabari.

Kao i svake godine program obeležavanja počeo je svečanom liturgijom u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tijabari.

Posle liturgije upriličeno je rezanje slavskog kolača ispred crkve.

Litija je od crkve krenula u 11 časova. Po tradiciji krenulo se iz ulice Save Nemanjića, zatim ulicama Kneza Lazara, Nikole Pašića, preko Golemog mosta, ulicom Knjaza Miloša i Srpskih vladara do zgrade Gradske uprave. U litiji su učestvovali brojni građani, deca iz velikog broja sportskih klubova, pripadnici Vojske Srbije, Policije i Vatrogasnog društva.

Zatim je usledilo rezanje slavskog kolača ispred Gradske uprave Pirot.

Vladika niški gospodin Arsenije u svom obraćanju građanima Pirota je čestitao slavu i rekao da je Hristos vaskrsao darujući nama večni život, a prva koja je vaskrsla iz mrtvih je njegova Sveta Majka pokazavši time šta je Gospod pripremio za nas, večni život. Ovo je, prema njegovim rečima, drugo vaskrsenje koje u godini slavimo.

Ovom prilikom Episkop niški Arsenije je uručio gradonačelniku Vladanu Vasiću, predsedniku Crkvene opštine Pirot Draganu Krasiću i direktoru Sportskog centra Nenadu Đorđeviću gramate u znak zahvalnosti za sve što su učinili za Crkvu i svetinje grada i okoline.

Gradonačelnik Vladan Vasić je čestitajući slavu građanima istakao da 2023. godina ima nekoliko bitnih datuma - sto godina od izgradnje keja, a otvoreno je i jedno od najvećih gradskih kupališta u celoj Srbiji. Vasić je pored ostalog i budućim prvacima poželeo lepe školske dane i naveo da u Pirotu ima 29 prvaka više nego prošle godine.

Na kraju je izveden kulturno – umetnički program, u kojem su nastupili Hor i Folklorni ansambl Doma kulture.

U okviru obeležavanja gradske slave večeras će u porti Tijabarske crkve biti održan koncert Ljiljane Popović i etno grupe Živa voda.