Svečano obeležena 77. godišnjica pogroma pirotskih Jevreja

13. mart 2020. 13:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Grad Pirot, pripadnici različitih organizacija, ustanova i političkih stranaka godinama neguju sećanje na tragično stradale Jevreje u Drugom svetskom ratu, Jevreje koji su živeli u Pirotu. Tim povodom danas je upriličena prigodna svečanost povodom sedamdeset sedam godina od strašnog zločina koji su počinili bugarski fašisti deportovavši skoro celu jevrejsku zajednicu, u ranu zoru 1943. godine, u logor smrti odakle se ni jedan nije vratio. Na sreću bilo je i preživelih, svega nekoliko, koje su Piroćanci krili u svojim domovima, podrumima i vinogradima. Danas je najpre organizovan prijem u Skupštini grada.

Novinarima su se u najkraćem obratili Vladica Tošić, profesor istorije i zamenik predsednika Skupštine grada Pirota, i Jasna Ćirić, predsednica Jevrejske opštine Niš.

U Jevrejskoj ulici gde se nalazi spomenik stradalim Jevrejima, Davidova zvezda, položeno je cveće.

Piroćanci nisu i neće zaboraviti svoje sugrađane Jevreje i njihovu jevrejsku zajednicu koja je u Pirotu živela skoro četiri veka pre izbijanja Drugog svetskog rata rekla je, pored ostalog, istoričar, kustos Muzeja Ponišavlja, Mila Panajotović. Ona je istakla da su Jevreji imali svoju školu, crkvenu opštinu, groblje i još mnogo toga. Živeli su ravnopravan zajednički život sa Piroćancima.

Vence i cveće položile su brojne delegacije, među kojima je bila i delegacija Srpske desnice - Ninoslav Ćirić - Pirot može bolje.