Suzana Đorđević, direktorka NSZ filijala Pirot: Na evidenciji službe, na kraju godine, oko 8.600 nezposlenih lica

19. januar 2024. 13:00 Privreda Pirot Plus Online

Krajem 2023. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Pirot došlo je do blagog povećanja broja nezaposlenih lica.

Razlozi su različiti. Naime, prema rečima direktorke Filijale Suzane Đorđević, kraj godine, što je i očekivano, karakteriše završetak velikog broja ugovora na određene vreme, nema sezonskih poslova. Do povećanja broja prijavljenih na evidenciju službe došlo i iz razloga što se 244 radnika Tigra ad prijavilo kao tehnološki višak, a dešavala su se i neka otpuštanja značajnijeg broja radnika u tekstilnoj indistriji. 

Trenutno na području Okruga ima oko 8.600 nezaposlenih lica. U Pirotu 4.850, Dimitrovgradu 800, Beloj Palanci 1.700 i Babušnici 1.250 nezaposlenih lica. Inače treba napomenuti da je u prethodne tri godine, od 2020. do 2023,  broj  nazaposlenih smanjen za 850 lica, rekla je direktorka Đorđević.

Struktura nezaposlenih je otprilike ista, kao i ranijih godina. Najveći procenat lica je sa srednom stručnom spremom. Najmanje je sa akademskim obrazovanjem.

U narednim objavama direktorka Suzana Đorđević govoriće o sprovedenim programima NSZ i rezultatima sajmova zapošljavanja.