Sutra stiže najavljeno zahladjenje. Toplije od naredne nedelje

02. oktobar 2019. 08:29 Društvo Pirot Plus Online

Zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje se u celoj zemlji u sredu uveče, a od utorka naredne sedmice opet će uslediti lepo vreme i prema prognozama ovaj oktobar će biti topliji od proseka, uz prosečnu količinu padavina.

Zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature, za 10 do 15 stepeni, očekuje nas u sredu uveče za šta je "kriv" prodor veoma hladnog artičkog vazduha, koji će preko britanskih ostrva, zapadne i srednje Evrope strujati prema Balkanu.

Hladnije vreme zadržaće se sve do kraja sedmice tako da ćemo od petka do nedelje imati maksimalnu temperaturu između 12 i 17 stepeni na području Srbije.

U petak nas očekuje prestanak padavina, ali će slabih i kratkotrajnih još biti u subotu, nedelju i ponedeljak, kažu meteorolozi. Najviše kiše očekuje se u četvrtak, zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm, koji podrazumeva količinu kiše veću od 20 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati.

Naredne nedelje od utorka ponovo nas očekuje porast temperature i lepše vreme.

Tako će u oktobru srednja temperatura vazduha biti za jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da srednja maksimalna temperatura, bar u nižim predelima bude između 21 i 23 stepena, a u planinskim predelima u zavisnosti od nadmorske visine od 11 do 18 stepe, a količina padavina u većini mesta prognozirana je od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

U svakom slučaju biće toplijih i hladnijih perioda, odnosno značajnijih variranja temperature vazduha, što je i uobičajeno za ovo doba godine.