Danas je slava Pirota. Vladan Vasić, čestitka: Možemo da budemo zadovoljni napretkom grada, želim da ističemo i okupljamo se oko lepih i dobrih stvari!

28. avgust 2018. 13:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Grad Pirot danas obeležava svoju slavu Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. Tim povodom gradonačelnik Vladan Vasić uputio je građanima čestitku. Vasić je pozvao građane da učestvuju u bogosluženju koje će služiti Episkom niški Gospodin Arsenije i da se pridruže litiji kroz grad.

Gradonačelnik Vasić je istakao da se Pirot pozitivno menja i izrazio zadovoljstvo što veliki broj građana svake godine učestvuje u svečanom proslavljanju slave grada.

Uspenje Presvete Bogorodice je slava i hrama u Tijabari. Crkva će zajedno sa lokalnom samoupravom učestvovati u svečanom obeležavanju ovog praznika.

Otac Žarko Dimić, starešina Tijabarske crkve, najavio je program obeležavanja slave. Bogosluženje u crkvi počelo je sinoć u 18 časova, a danas u 8 časova dočekuju Episkopa niškog Gospodina Arsenija. Otac Žarko je uoči ovog velikog praznika poručio vernicima da malo više posvete pažnju duhovnom životu jer dolaze problemi koje sami ne mogu da reše, a sve je lakše uz pomoć Boga.

Protokol proslave slave Grada Pirota „Velike Gospojine“, 28. avgusta 2018. godine

08.00 Okupljanje vernika i građana ispred porte Hrama „ Uspenija presvete Bogorodice“ u Tijabari , doček Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog gospodina Arsenija

08.30 Sveta arhijerejska liturgija u Hramu „ Uspenija presvete Bogorodice“

- Služi Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Gospodin Arsenije

10.30-11.00 Sečenje kolača

11.00 Polazak litija do zgrade uprave Grada Pirota

- Trasom od Hrama ulicom Kneza Lazara, Nikole Pašića, preko „ Golemog mosta“, ulicom Knjaza Miloša i Srpskih Vladara, do zgrade Gradske uprave

11.30 Okupljanje građana ispred zgrade uprave Grada Pirota

11.45 Dolazak litija do zgrade uprave Grada Pirota

- Rezanje slavskog kolača

- Beseda Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog gospodina Arsenija

- Pesma crkvenog hora „ Doma Kulture “

- Pozdravna reč gradonačelnika mr Vladana Vasića

- Desetominutni program folklornog ansambla Doma kulture