Sumiran rad inspekcijskih službi u trećem kvartalu godine

06. oktobar 2021. 12:07 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U prostorijama Pirotskog upravnog okruga danas je na konferenciji za novinare predstavljen rad inspekcijskih službi Okruga za treći kvartal 2021. godine, jul- septembar ove godine. 

Ovom prilikom načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, saopštila je izveštaje o radu više republičkih inspekcijskih službi.

Najpre izveštaj Veterinarske inspekcije koja je u uslovima proglašenja područja zaraženim bolešću afričke kuge svinja obavila  više redovnih,  vanrednih i službenih kontrola. Uprava za veterinu je 16. septembra ove godine donela Objedinjeno rešenje o proglašenju lovišta u Pirotskom, Nišavskom, Borskom, Zaječarskom, Braničevskom i Južnobanatskom, zaraženim i inficiranim afričkom kugom svinja kod divljih svinja. U našem Okrugu obuhvaćena su lovišta – Ponišavlje,Vidlič, Stara planina 2, Jerma i Suva planina. Ovim rešenjem su propisane sve mere koje se primenjuju u pomenutim lovištima.    

Kako smo juče razgovarali sa Miroljubom Marjanovićem iz Uprave za veterinu, danas ga smo ponovo čuli da nam pojasni ovo objedinjeno rešenje. Prema njegovim rečima ovim rešenjem suštinski se ništa ne menja, jer su i do sada ova rešenja postojala, ali za svako lovište posebno. Jedina novina je da sada, posle pregleda i negativnog nalaza, meso odstreljene divlje svinje sa pomenutih lovišta može da se koristi za ljudsku ishranu.

Načelnica je u nastavku pročitala izveštaj  Ministarstva zaštite životne sredine kao i izveštaj poljoprivrednog inspektora, koji je u ovom periodu kontrolisao pravni osnov korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, investicione radove, korišćenje podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede. Obustavljena je isplata 3,6 miliona dinara podsticajnih sredstava zbog uočenih nepravilnosti. Podneta je jedna  prekršajna prijava. 

Turistički inspektor, u prethodna 3 meseca, obavio je redovne i vanredne kontrole poštovanja protivpandemijskih mera u ugostiteljskim objektima. Doneto je 6 upravnih mera, dva rešenja o zabrani obavljenja delatnosti i dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka 

Zdravstvena inspekcija, obavila je 29 inspekcijskih nadzora i 6 službeno-savetodavnih poseta iz oblasti zdravstvene zaštite, rekla je načelnica Okruga.

Tržišna inspekcijska služba kontrolisala primenu protivpandemijskih mera, dok je vodni inspektor u izveštajnom periodu sproveo ukupno 23 kontrole. Šumarsko - lovna inspekcije, obavila je 32 kontrole, oduzeto je 107 kubnih metara ogrevnog drveta i podneto 18 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i dve krivične prijave za “čistu seču” odnosno pustošenje šuma

Šef Odseka Inspekcije rada u Pirotskom upravnom okrugu, Aleksandar Popović, naveo je da je Inspekcija rada u trećem kvartalu obavljala kontrolu primene mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid 19 što samostalno što sa kolegama iz Sanitarne inspekcije. Kada je u pitanju kontrola bezbednosti i zdravlja na radu, kao i radni odnosi, prilikom 170 nadzora zatečeno je 17 lica bez zaključenih ugovora o radu, nisu registrovane povrede na radu. U ovom periodu podneto je 13 prekršajnih prijava.

Šef Odseka Sanitarne inspekcije u Pirotskom upravnom okrugu, Leposava Veljković, istakla je da je Sanitarna inspekcija obavila 1.302 kontrole, od čega 150 redovnih, 8 kontrolnih, 130 vanrednih terenskih i 1014 vanrednih kancelarijskih, odnosno rešenja za karantin. U ovim mesecima kontrolisani su objekti za proizvodnju hrane, vodovodi, vrtići, uz sve to kontrola primene protivepidemijskih mera.