SUDBINE! Alarm! Goreo dimnjak u "Lepoj Breni"! A život sedmočlane porodice V.?

18. februar 2021. 13:39 Društvo Pirot Plus Online

S obzirom na vreme, ljude, ponašanja, pod ovim naslovom mogli bi "roman" da napišemo. Tragaćemo uz vašu podršku za ljudima koji žive boreći se ili se bore živeći (svejedno)!

      Uz to, ispod ovog naslova mesto će naći i dobri primeri, ali i masovne pojave u kojima se ovaj narod povremeno nadje.

     Juče sam dobio mejl od gospodje iz zgrade broj šest u Jevrejskoj. Tu preko puta one zgrade koja je jesenas gorela.

    Naime, u ovoj zgradi živi sedmočlana porodica. Supruga, otac, četiri male devojčice i jedan dečačić. Greju se na drva, nemaju para da plaćaju "Toplani", namestili šporet, ćunak i…  Kako dimnjak nije čišćen na vreme, zapalio se. Stanari se, naravno, uplašili. Upravnik zgrade, bivši prvomajac, znam ga, miran, dobar čovek, uspeo je da problem reši.

      Ispred zgrade sreo sam nekoliko stanara. Nešto su čuli, nešto ne. Čak nisu znali da mi objasne o kome se radi.

 Krenuo  sam, u mejlu piše, prizemlje Zgrada "Lepa Brena"!

     Zvonio sam na vratima, stan broj četiri. Pojavila se mlada žena, s bebom u rukama. 

     Atmosfera i Tamarine reči otvorile su u meni njihovu muku. Mnogo veću! Kako živi ova porodica s petoro dece. Ne rade roditelji. Deca mala, najstarija devojčica tek drugi razred.

        Kada se ovako sretnete s ljudima koji su skoro na marginama života, obuzima vas posebno osećanje. U mislima dečica, stalna borba za golu egzistenciju. Očekivanje da će neko saznati, doći da ih pita kako im je. Petoro dece će živeti u ovom gradu, zlatne dece…

       Kada sam izlazio iz zgrade kraj mene je silazio još jedan od stanara. O porodici Vlatković nešto je načuo. Detalje ne zna…

       I tako je došlo neko vreme, svi se zatvorili. U svoja dvorišta, stanove, kada se sretnu u liftu, ćute od osmog do prvog sprata. Ni dobar dan, komšija!

       Sudbine!