Stvoreni uslovi za bolji rad škole u Krupcu. Uskoro i jedna predškolska grupa

08. septembar 2023. 11:44 Gradska hronika Pirot Plus Online

Gradonačelnik Vladan Vasić i direktor Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Zoran Nikolić danas su obišli školu u selu Krupac (izdvojeno odeljenje OŠ “Sveti Sava”) s obzirom da je u prethodnom periodu bilo radova u školi, ali i na celokupnom prostoru.

U izjavi za medije gradonačelnik Vladan Vasić istakao je da su povodom početka školske godine obišli sve škole na teritoriji grada i da je želeo da obiđu školu u Krupcu koja ima oko 60 đaka i dvadesetak zaposlenih, ali nažalost nema prvaka. Ono što je dobro, uskoro će početi da radi jedna predškolska grupa u okviru PU “Čika Jova Zmaj”, rekao je Vasić i dodao da se nada da će iduće godine biti i prvaka u selu Krupac.

Pored ostalog, Grad Pirot je podržao Mesnu zajednicu Krupac u brojnim aktivnostima i infrastrukturnim poslova, uvedena je kanalizacija, asfaltirani mnogi sokaci i nastaviće da sarađuju i dalje kako bi selo nastavilo da napreduje, poručio je Vasić.

Predsednica Saveta mesne zajednice Krupac Dragana Marinković se ovom prilikom zahvalila lokalnoj samoupravi na podršci u ovom projektu i naglasila da je njihov cilj bio da na jednom mestu okupe svu decu u selu, što je danas i moglo da se vidi.

Prema rečima direktora Osnovne škole “Sveti Sava”, Marjana Rančića, trude se da zajedno sa lokalnom samoupravom i resornim ministartsvom obezbede deci što bolje uslove za rad. U cilju energetske efikasnosti zamenjena je većina prozora na školi u Krupcu, a najveći problem bio je što su predškolci morali da idu u grad, naveo je Rančić. Sada je i to rešeno, program je verifikovan i čeka se samo izlazak republičkog prosvetnog inspektora, kaže Rančić.

Direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Zoran Nikolić podsetio je da Krupac ima kanalizacviju, vodovodnu mrežu, prečišćavanje otpadnih voda kako bi Nišava ostala čista i naveo da je preko 800 hiljada koštala ograda i rasveta, preko dva miliona dinara asfaltiranje i uređenje ovog prostora, što je finansirala lokalna samouprava, “Vodovod” i “Komunalac” su uredili parking, a MZ Krupac je imala dvadesetak dana radnih akcija. Ovom prilikom Nikolić je pomenuo i gde će do kraja godine raditi ekipe “Vodovoda”.

Tokom obilaska škole iskoristili smo priliku da pitamo gradonačelnika o utiscima. Vasić smatra da je važno da sada obezbede boravak predškolske dece, biće grupa od petoro mališana i to je dobra osnova da ta deca krenu ovde u prvi razred.

Gradonačelnik Vladan Vasić je dodao da žele da daju podsticaj roditeljima koji žive na selu i u tom cilju imaju posebna novčana davanja za decu koja se rode na selu, kao i besplatan boravak dece u vrtićima na selu.

Krupac je najveće selo na teritoriji grada Pirota i broji oko 1200 meštana.