Stručnjaci i oprema iz Kine stigli u Srbiju

21. mart 2020. 20:51 Korona virus Pirot Plus Online

Avion srpske nacionalne avio-kompanije koji je dovezao stručnjake i medicinsku pomoć iz Kine sleteo je na beogradski aerodrom. Dočekao ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da Srbija Kini ne sme da zaboravi ovu pomoć.

Stigli su medicinski aparati, dezinfekciona sredstva, maske i druga zaštitna oprema, ali i šestoro medicinskih stručnjaka koji su se borili protiv koronavirusa u Vuhanu, odakle je epidemija i krenula. Kineske stručnjake je na aerodromu dočekao lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  

Stigao je prvi deo pomoći kineske vlade, to je medicinska oprema, ali stigli su i stručnjaci. On su se povukli iz prve linije fronta u Kini na novo ratište. Dozvolite da izrazim veliko poštovanje i zahvalnost. Mi smo u najtežem trenutku, ne samo Srbija i Kina, već i ceo svet- rekla je ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. 

Srbija ovo ne sme da zaboravi, rekao je predsednik Aleksandar Vuči i istakao da je dolazak kineskih medicinskih stručnjaka od ogromnog značaja jer su oni prvi pobedili koronavirus. 

Mi smo mala zemlja, mali narod, ali uz pomoć vaših stručnjaka pokušaćemo da nastavimo da napredujemo. Beskrajno vam hvala na svemu. Znaćemo da uzvatimo kineskim prijateljima - rekao je on.

"Mi ćemo od večeras slušati sve što oni kažu, to nije politika, već poštovanje onih koji su pokazali da umeju da obeđuju najtežeg neprijatelja današnjice, a to je koronavirus", rekao je Vučić.  

Kina i Srbija čelični prijatelji 

Ambasadorka Čen Bo je rekla da su Kina i Srbija čelični prijatelji koji dele dobro i zlo. Podsetila je da je Kina dobila pomoć Srbije kada se suočavala sa izazovom širenja virusa i da je spremna da uputi sada pomoć Srbiji.  

Dodala je da se svet nalazi u najtežim trenucima i da Kovid-19 predstavlja neprijatelja celog čovečanstva. 

Prilikom sletanja iz pilotkse kabine aviona vijorile su se zastave Srbije i Kine. Takođe, nakon što su izašli putnici, posada aviona je izašla na stepenice i mahala srpskom zastavom pozdravljajući okupljene. 

Predsednik Vučić je danas na konferenciji za novinare najavio da će se avion vratiti u Kinu po još jedan takav tovar.