Stiže pakleno leto narednih dana!

20. jun 2017. 08:30 Društvo Pirot Plus Online

Danas i do 32 stepena, narednih dana još toplije.

Danas će u Srbiji biti sunčano i toplo, samo po podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, u jugoistočnim krajevima može doći do retke pojave kratkotrajnih pljuskova i grmljavine.

Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 12 do 17 stepeni, najviša dnevna od 28 do 32 stepena, saopštio je Republicki hidrometeoroloski zavod.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, biće pretežno sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 30 do 35 stepeni.

U sredu i četvrtak posle podne i uveče očekuje se razvoj oblačnosti, a na zapadu i ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura u sredu i četvrtak biće od 30 do 35°C, a u petak i u subotu još vrelije, sa temperaturom od 32 do 38°C.

Zoran Boljčev iz Meteorološke stanice rekao nam je podatke zabeležene u 12 časova u utorak, 20.juna.

T=25 stepeni; P=967 mb.;Vlaga 47%; Vetar = severozapadni 4-7 m/sek.; Minimalna noćas = 10 stepeni, maksimalna juče = 25 stepeni.

Weather 2Umbrela prognoza vremena za Pirot za naredne dane :

............................................................................

Leto ove godine počinje u sredu 21. juna, u 6 sati i 24 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“.

U isto vreme, u tom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Zemlja će biti u afelu, to jest najdalje od Sunca, 4. jula u 22 sati i 11 minuta.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Kako Sunce u Srbiji toga dana izlazi u 04: 52, a zalazi u 20:28, obdanica će trajati 15 sati i 36 minuta, a noć svega 8 sati i 24 minuta.

..........................................................................

Prognoza vremena do novembra 2017.godine

JUN 2017: Malo topliji i malo suvlji jun.
Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.1ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za 0.6ºS u većem delu Srbije do 1.0ºS na jugu zemlje u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.0ºS. Mesečna suma padavina tokom juna biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 80 mm.

JUL 2017: Topliji i suvlji jul. Toplotni talasi.
Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18.5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.2ºS. Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 30 mm.

AVGUST 2017: Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlji avgust.

Ipak, avgustovska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.
Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.1ºS. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

SEPTEMBAR 2017: Topliji i malo suvlji septembar.

Ipak, septembarska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.
Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.7ºS. Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

OKTOBAR 2017: Prosečno topao i prosečno vlažan oktobar. Miholjsko leto.
Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iu granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.1ºS. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 6 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobrska suma padavina iznosiće oko 33 mm.

NOVEMBAR 2017: Srednja novembarska temperatura i mesečna količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.
Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 3.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 10.6ºS. Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 60 mm.