Start up centar u Pirotu prevazišao sva očekivanja. Kapaciteti popunjeni za dva meseca

29. avgust 2019. 19:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Ideja o formiranju ZIP Centra za mlade u Pirotu rodila se 2011. godine, a svoje prve stanare ovaj biznis inkubator primio je sredinom 2012. godine.

Osnovna ideje bila je da se pomogne mladim i kreativnim ljudima da započnu svoj biznis, tako što će im biti omogućeni znazno povoljniji uslovi u odnosu na tržišne.

Od tada pa sve do danas kroz ZIP Centar prošlo je mnogo stanara, od kojih danas mnogi uspešno posluju van Centra, pod realnim tržišnim uslovima, kao uspešne kompanije.

O samim počecima, ali i o usavršavanju i napredovanju, koje je izrodilo novi START UP Centar, koji smo danas posetili, razgovarali smo sa Anom Petrović, iz ZIP Centra za mlade. Ovih danas upravo su dve kompanije napustile ZIP Centar čime su se stvorili uslovi za prijem novih stanara, kaže Petrovićeva.

Zajedničkim radom ZIP Centra i gradske uprave, pod pokroviteljstvom Ministarstva za inovacije, realizovana je ideja o formiranju jednog zajedničkog prostora za mlade sa inovativnim idejama. Formiran je Start up centar

Ovaj projekat je finansiran je od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i u svojoj strukturi imao je tri komponente: 1. Rekonstrukciju objekta 2. Opremanje objekta i 3. Programski deo.

Iako je bilo planirano da se raspoloživi kapaciteti popune u roku od godinu dana, svi ciljevi projekta realizovani su za dva meseca, kaže Ana Petrović, i napominje da je pirotski Start up centar opravdao sva očekivanja i služi kao primer dobre prakse za slične projekte ne samo u Srbiji već i u svetu, s obzirom da će jedan predstavnik našeg Centra na poziv ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, prisustvovati izuzetno značajnoj konfereciji koja će se tokom oktobra održati u Kini.

Pored domaćih u Start up centru radi i, za sada, jedna inostrana kompanija, što je još jedan podstrek za dalji uspešan rad i razvoj ovog projekta. A ideje ne manjkaju

U narednom periodu u planu je održavanje nekoliko informativnih sesija na kojima će se mladima približiti inovativni alati za traženje posla.