STARI PIROĆANCI! Jovan Jovanović Kivica – Sin Džude apotekara

13. maj 2021. 14:00 Društvo Pirot Plus Online

  • Osećam obavezu, rekao bih zadovoljstvo, da u ovom serijalu priča sačuvam prošlost. Da pronadjem stare Piroćance, da zaustavimo ovaj užasni hod vremena, koje stalno nekud žuri, da sećanjima koja će biti koliko lepa toliko i dirljiva, generacijama ispričamo kako su to živeli njihovi stariji.
  • Kažem, žurim jer nas vreme polako gazi i jedan za drugim polako odlazimo, napuštajući porodice, pirotske ulice, trgove, Nišavu, Kej, bokludže, stare pirotske kafane, kermes, najlon baštu.
  • Jovica Jovanović je rodjen 1933. godine. Rekao bih, večito mlad. Kada ga sretnete u gradu, videćete ga kako i dalje žuri, kao nekada kada se vraćao iz Gimnazije. Još uvek svež kada se priseća prošlosti. Ima trenutaka koji  ozare njegovo lice, zastane, zamisli se, kao da vrati neke slike iz nekih teških vremena.
  • Skoro svaka stara pirotska porodica bila je poznata po nadimku najstarijeg člana. Jovica Jovanović, znaju ga po nadimku Kivica, bio je mladji sin poznatog pirotskog apotekara Aleksandra Jovanovića - DŽUDE!  Kivica je imao dve godine stariju sestru Bibicu, takodje profesorku!

.............................................................................................

  Jovan Jovanović je prvi stari Piroćanac sa kojim razgovaram. Priča je zanimljiva, često setna, moj sagovornik se seća detinjstva, fudbala u Pirotu, školovanja, svoje porodice, Karla Skacela, igranki...

 Pre nego pogledate razgovor, da vam kažem da sam ponosan. Na stari Pirot, na stare Piroćance, na naše porodice, na život u to vreme. Na Kivicu i teta Ljubinku, plemenitog, vaspitanog, dobrog sina Sašu.

Piroćanci, ko smo to mi?

Da li smo štedljivi ili škrti !?

 Ko nije došao u Pirot, taj nije dočekan domaćinski!

   Stare pirotske porodice!

Jedna od najpoznatijih pirotskih porodica!

 Ovo je prvi deo priče Jovice Jovanovića. Nastavljamo dalje. Sećanja na fudbal, na oca Džudu i Božu Mišića, na Omladinac, Pobedu i Levski, na zaboravljene Piroćance u Nemačkoj.

  Očekujemo vaše utiske. Predložite nam stare Piroćance.

 Čekamo Mandu iz Skoplja!

*Naslovna fotografija: Arhiva Muzeja Ponišavlja