Šta donosi centralizovano snabdevanje u zdravstvu?

04. mart 2013. 10:13 Društvo Pirot Plus Online

Centralizovano snabdevanje u zdravstvu započeće za tri meseca,preciznih instrukcija nema za sada postoji samo predlog Uredbe o planiranju i vrstama robe i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke. U zdravstvenim ustanovama strahuju da će ostati bez osnovnih sredstava. Dr Radovan Ilić, direktor Pirotske bolnice, kaže da će na ovaj način ukupna količina planiranih lekova u ovoj zdravstvenoj ustanovi biti smanjena za 20% i dodaje da to nije dovoljno za normalno funkcionisanje sistema.

-Sa onom nižom cenom koju smo ostvarivali na našim tenderima mi smo mogli da nabavimo one količine koje su nam bile dovoljne za redovno poslovanje. Ja se plašim da ćemo putem centralizvoanih tendera dobiti manje dobara koja su nam neophodna. Što se tiče kvaliteta ne mogu da kažem da će biti lošiji jer dobavljači moraju da poseduju sertifikate. Pitanje je koliko se mogu na tom državnom nivou proceniti stvarne potrebe pojedinih zdravstvenih ustanova. Uvek mora da se da mogućnost da se nešto i vanredno nabavi, jer se nikad ne zna kod urgentnih stanja koliko ćete pacijenata u nekom vrmenskom periodu imati. Ono što je prosek to je samo prosek, a svakodnevni život je nešto drugo – kaže doktor Ilić.

U Bolnici trenutno ima dovoljnih količina lekova i medicinskog potrošnog materijala kaže dr Ilić i dodaje da ono što može biti problem jeste da centralne nabavke ne budu završene na vreme.

-Plašim se da Republički fond neće na vreme pokrenuti ove javne nabavke, i plašim se da ne dođemo u situaciju nedostatka pojedinih preparata i roba koje korisitmo u svakodnevnom radu. Već je došlo do odlaganja roka, prvi rok bio je 1.mart, zatim smo dobili odlaganje do juna meseca, i plašim se da za to vreme neće biti završene sve potrebne predradnje za sklapanje ugovora sa dobavljačima i distribuiranje potrebne robe bolnicama – dodao je doktor Ilić.