Srđan Mitić o "pirotskom zatvoru": Kod nas su privremena rešenja uglavnom trajna

05. oktobar 2021. 12:41 Društvo Pirot Plus Online

Pritvorska jedinica u Pirotu zatvorena je 22. marta ove godine, posle 120 godina rada.

Prošle nedelje u razgovoru sa advokatom Srđanom Mitićem pomenuli smo i ovu temu. S obzirom da je zatvaranje pritvorske jedinice u Pirotu bilo privremeno rešenje, pitali smo da li se u poslednjih nekoliko meseci nešto promenilo?

Srđan Mitić je rekao da je to još jedan pokazatelj potpunog neshvatanja problema koji se dešavaju u praksi i da nijedan viši sud u Srbiji nije u ovakvoj situaciji, da na teritoriji svoje nadležnosti nema pritvorsku jedinicu.

Advokat Srđan Mitić izabran je za predsednika Disciplinskog suda Advokatske komore Srbije, pitali smo ovom prilikom i da li Advokatska komora može da učini nešto po pitanju ovog i drugih problema u pravosuđu?

Mitić kaže da su predstavnici Advokatske komore razgovarali sa predstavnicima nadležnog ministarstva, ali stiče utisak da niko nema volje, posebno deo Ministarstva pravde koji se bavi izvršenjem krivičnih sankcija.

Podsećamo, pirotska pritvorska jedinica je 2003. godine adaptirana i renovirana. Ipak, prošle godine u junu sva oprema je odneta i pritvor je ostao prazan. Prema informacijama koje smo imali pre nekoliko meseci, u ovoj jedinici bila su 22 zaposlena.