Sporazum o saradnji između Grada Pirota i Gradskog udruženja penzionera

12. mart 2020. 12:31 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Svečanoj sali Gradske uprave Pirot danas je potpisan Sporazum o saradnji između Grada Pirota i Gradskog udruženja penzionera Pirota radi unapređenja mera zaštite penzionera i starih lica grada.

Ovom prilikom Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika, istakao je da su i penzioneri među grupama kojima Gradska uprava pomaže. Sporazum o saradnji sa gradskim udruženjem penzionera Pirota, koji je danas potpisan, odnosi se na dalje mere i aktivnosti radi unapređenja njihovog ekonomskog, socijalnog i društvenog statusa.

Đorđe Mitić, predsednik Gradskog udruženja penzionera, kaže da su pre dve godine imali sastanak sa predstavnicima Grada i Okruga i razmatrali položaj penzionera u okrugu. Tada je, prema njegovim rečima, utvrđeno da je najveći problem nedostatak doma za stare. Oni su inicirali izgradnju doma za stare, zahtev uputili svim relevantnim institucijama, a lokalna samouprava je preuzela dalji proces donošenja odluke i realizacije. Ovim je, kako je rekao Mitić, došlo do međugeneracijske solidarnosti.

Gradonačelnik Vladan Vasić rekao je istakao da je su u gradskom budžetu izdvojena oko 82 miliona dinara za socijalna davanja, a kada su u pitanju starija lica, od 2012. godine, obezbeđivali su razne subvencije, potpuno besplatan javni prevoz, pomoć u kući – geronto domaćice, mogućnost učestvovanja udruženja penzionera na konkursima, a i preko Cedntra za socijalni rad jednokratne novčane pomoći.

Vasić je posebno naglasio da je izgradnja doma za stare jedan od prioritetnih projekta, preduzeli su potrebne korake, odredili potencijalnu lokaciju i odvojili sredstva za pripremu projekta preko Javnog preduzeća za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta.