Solidna snabdevenost lekovima

17. oktobar 2013. 11:12 Gradska hronika Pirot Plus Online

Trenutna snabdevenost apoteka je solidna kaže Slađana Zlatković, direktorka Apotekarske ustanove. Povremeno se javlja deficit pojedinih lekova ali se on prevazilazi hitnom postupkom nabavke ili izdavanjem alternativnog leka koji propiše izabrani lekar.


- Sutra stiže Furosemid i Acenokumarol to su lekovi sa takozvane lsite D neregistrovanih lekova, kojih nije bilo petnaestak dana. Kod nas je samo apoteka „7 juli“ pri Bolnici registrovana za izdavanje lekova sa D liste, ali mi ćemo ih rasporediti i drugim apotekama kako pacijenti ne bi morali da idu do Bolnice – kaže Zlatkovićeva.


Kada je reč o leku Farin koji proizvodi Galenika, Zlatkovićeva kaže da se pojavljuje povremeno u manjim količinama i napom inje da drugi krug javne nabavke kreće za nedelju dana. Kada je reč o postupku javnih nabavki on se odvija po planu dodaje Zatkovićeva.


- Sve ide svojim tokom što se tiče procudure javne nabavke. Problem deficita postoji i kada raspišemo javnu nabavku a ne javi se niko od dobavljača. Lek se pojavi tek za mesec dana ali mi smo u tom periodu hendikepirani. U tim slučajeivma nalazimo način kao što je hitni postupak nabavke da obezbedimo lek - kaže Zlatkovićeva.