Socijalni program do kraja jula

10. jul 2013. 12:20 Privreda Pirot Plus Online


Zoran Živković, vd direktor IO”Prvi maj” u restrukturiranju u izjavi za portal Plusonline kaže da je, posle sastanka u Ministarstvu finansija, od pomoćnika ministra dobio uveravanje da će socijalni program za 819 radnika biti realizovan do kraja ovog meseca. Ovo odugovlačenje bespotrebno je povećalo ne samo troškove državi i kompaniji, već i nezadovoljstvo kod samih radnika, kaže Živković


- Činjenica je da smo mi naš posao završili, ali je nastao problem na relaciji Ministarstvo finansija – Ministarstvo rada I socijalne politike, zbog toga je nastao zastoj od par meseci. Sada se nadamo da će Ministarstvo finansija ispuniti obećanje kako bi se ovaj posao konačno priveo kraju, kaže Živković.


Prema grubim procenama za realizaciju socijalnog programa neophodno je blizu 650 miliona dinara. S druge strane, radnicima Prvog maja, po raznim osnovama, duguje se oko 4 miliona evra. Prema Živkovićevim rečima, ova potraživanja biće naplaćena prodajom pojedinih objekata prvenstveno u okviru maloprodajne mreže


- Za sada je samo nekoliko lokala prodato preko nadležnog suda. To su lokali u Pirotu, Mladenovcu, Svilajncu, Zaječaru i Sokobanji. Sredstva od prodaje uplaćuju se na poseban račun i u narednom periodu će biti izmirivani radnici po osnovu svojih potraživanja. Kako bi se obezbedio princip ravnopravnosti, ideja je da se svi radnici izmiruju u istom danu srezmerno svojim potraživanjima i u istim procentima, kaže vd direktor.


Rukovodstvo kompanije u razgovoru sa predstavnicima Agencije za privatizaciju razmatralo je mogućnost izmene programa restrukturiranja, u smislu iznalaženja najpovoljnijeg modela privatizacije preostale imovine. Imovina je do sada nudjena u paketima, gde je jedan paket Pogon trikotaže, čija je poslednja procenjena vrednost blizu milion evra, drugi paket je celokupna trgovačka mreža, koja sa lokalnima u inostranstvu vredi oko 4 miliona evra, treći paket je Hotel Stadion čija je poslednja procena vrednosti 200 miliona dinara. Poslednji paket je preostala imovina fabrike. S tim u vezi 18. jula biće održana vanredna sednica Skupštine, na kojoj će program restrukturiranja biti usaglašen sa novom uredbom Vlade.