Služba za onkologiju, posle 45 godina postojanja, dobila savremenu komoru za rastvaranje citostatika

29. maj 2020. 15:06 Društvo Pirot Plus Online

Opšta bolnica Pirot iz sopstvenih sredstava ovih dana nabavila je jednu od savremenijih komora za rastvaranjue citostatika za potrebe Odeljenja onkologije.

Direktor Bolnice, dr Goran Petrović je rekao da je nabavljanjem komore naša ustanova dobila jedan uređaj koji omogućava sasvim bezbedan rad za ljude koje rade sa citostaticima. Vrednost ove komore je oko 2,8 miliona dinara, a sredstva za nabavku ovog uređaja obezbeđena su iz sopstvenih izvora. 

- Imali smo neutrošena sredstva iz prethodnog perioda, koja smo uz odobrenje Ministarstva zdravlja, iskoristili za nabavku ovog izuzetno značajnog aparata. Godinama unazad pokušavali smo da li preko donatora ili Ministartsva zdravlja, dođemo do ove komere, ali bezuspešno. Ovaj aparat je bio prvi na listi prioriteta, s obzirom i na povećan obim posla Odeljenja onkologije, kaže dr Petrović.  

Doktorka Dušica Mijalković, načelnica Službe onkologije istakla je da je ovo možda jedan od najznačajnijih trenutaka za ovu službu od njenog osnivanja, davne 1975. godine. 

- Broj onkoloških pacijenata svake godine je u porastu. Ovaj aparat će doprineti dosta bezbednijem radu i boljoj zaštiti i osoblja i samih pacijenata. Sa ovom komorom omogućićemo da pacijenti budu zadovoljeni i da dobiju svoju terapiju koja je propisana, kaže dr Mijalković.

Do sada su, u šta smo se i lično uverili, citostatici rastvarani u jednoj improvizovanoj komori, koja je napravljenja od inkubatora za bebe, koji nije bio u finkciji. Tako se radilo unazad decenijama. 

Na mesečnom nivou ambulantno se u Službi za onkologiju Opšte bolnice Pirot pregleda oko 300 do 400 pacijenata, a 120 pacijanata primi svoju terapiju. Doktorka Mijalković, već pet godina, radi kao jedini onkolog u pirotskoj Bolnici, a za dve godine očekuje se da se još jedna doktorka vrati sa specijalizacije.