Slobodne zone Srbije - pojednostaviti papirologiju

24. mart 2014. 09:51 Privreda Pirot Plus Online

Korisnici usluga slobodnih zona u Srbiji, preko Grupacije slobodnih zona, asocijacije koja okuplja sve slobodne zone, zatražiće od Ministarstva finansija da im se pojednostave carinske procedure u slobodnim zonama, kaže predsednik Grupacije slobodnih zona Srbije i direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić. Na taj način pojednostavilo bi se I ubrzalo poslovanje u zonama, o čemu svedoče iskustva drugih slobodnih zona u svetu.

“Koncept slobodnih zona koji smo gradili prilično dugo, sada daje svoje rezultate I možemo biti zadovoljni, mada ne u potpunosti. Moraćemo da tražimo I dodatne poreske olakšice u zonama da bismo se izjednačili sa najboljim svetskim zonama. A, što se tiče pojednostavljenja carinskih procedura smatramo da je administracija preglomazna, radi se o velikom broju carinskih dokumenata koji se obradjuju. Mi znamo šta želimo I znamo kako ćemo to predložiti. Izmenama koje predlažemo napravila bi se višestruka korist, I za same korisnike ali I za državne organe. Videćemo da li će naš zahtev biti uvažen koji generalno ima za cilj da se ostvari napredak u poslovanju”- kaže dr Kostić

Konsept rada Slobodnih zona u Srbiji pokazao se kao veoma efikasan, o čemu svedoče I postignuti rezultati u poslednje vreme, kaže direktor slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić. Skoro u svakoj Slobodnoj zoni u Srbiji posluje makar po jedna od velikih svetskih kompanija, tako da je obrt od 4 milijarde evra za godinu ipo dana sasvim očekivan rezultat.