Slobodna zona Pirot medju 50 najboljih u svetu

13. jul 2012. 13:49 Privreda Pirot Plus Online

Prema rangiranju koje je sproveo časopis za direktne strane investicije FDI Slobodna zona Pirot proglašena je za jednu od najuspešnijih Slobodnih zona u svetu.Slobodna zona Pirot na listi najboljih zona sveta zauzela je 41. mesto.

Direktor Slobodne zone ,Dragan Kostić,kaže da nije očekivao ovakvo pozicioniranje pirotske slobodne zone imajući u vidu konkurenciju i daleko bogatije zemlje i gradove i razvijenost ovakvih preduzeća.Kostić kaže da je Slobodna zona Pirot prepoznala šta se radi u svetu i da je svojom organizacijom uspela da sebi obezbedi respektabilnu poziciju i bude prepoznatljiva .

Ocenjivanje podataka iz preko 600 slobodnih zona iz oko 100 zemalja sveta, sprovedeno je kroz pet kategorija: pogodnosti poslovanja, izgradjeni objekti i infrastruktura, ekonomičnost u poslovanju, transportne veze i promocija zone. Na listi pedeset najatraktivnijih mesta za investiranje su 23 zone sa područja Ujedinjenih Arapskih Emirata, 4 iz Poljske, 3 iz Letonije, 2 iz Srbije i po jedna iz Rusije, Hrvatske, Makedonije i Engleske.