Slobodna zona na srpsko-albanskom i srpsko-češkom poslovnom forumu

14. oktobar 2016. 15:30 Privreda Pirot Plus Online

Slobodna zona Pirot učestvovala je u radu srpsko-albanskog poslovnog foruma, koji je održan 14. oktobra u Nisu, u organizaciji Privredne komore Srbije i udruženja Biznes Albania. Povodom toga dr Dragan Kostic gostujući u programu niških medija najavio je forum i govorio o mogućnostima saradnje Slobodne zone Pirot sa predstavnicima Albanske privrede, o proizvodnji i izvozu iz Pirota kao i o značaju poslovnih foruma i saradnje privrednih komora dveju zemalja.

Takođe dr Dragan Kostić je govorio o setu mera za privlačenje investicija i setu mera za olakšavanje poslovanja privrednika kao i o mogućim merama lokalne samouprave za stvaranje Slobodne zone u Nišu i odgovarao na pitanja gledalaca.

Nakon gostovanja predstavnici Slobodne zone Pirot su nastavli ka Oficirskom domu u Nišu gde su nastavljeni razgovori s predstavnicima albanskih firmi.

U uvodnom delu učesnicima foruma su se obratili i Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije i Edi Rama, predsednik Vlade Republike Albanije.

Dan pre toga, 13. oktobra održan je i poslovni forum Češke i Srbije. Poslovni forum „Trgovinski most kroz klastere“ između Republike Češke i Republike Srbije bio je namenjen malim i srednjim preduzećima i klastere iz sledećih oblasti: Priprema projekata za EU fondove, prerada hrane, velnes i zdravstveni turizam , mašinska industrija, pakovanje, hemijska industrija, bio medicin, drvo preradjivačka industrija, nano tehnologija, poljoprivreda i prehrambena industrija, tekstilna industrija i drugo.

Na forumu su učestvovali i predstavnici Slobodne zone Pirot i izraženo je veliko interesovanje Českih firmi i udruženja za Slobodnu zonu Pirot. Povodom toga su predstavnici Slobodne zone Pirot pozvani da početkom sledećeg meseca u Pragu predstave češkim firmama zonu i mogućnosti za investiranje i saradnju.

Pored toga, 13. oktobra održana je Međunarodna naučna konferencija - Prioritetni pravci razvoja nacionalne privrede na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Glavni teme konferencije bile su "Prioritetne oblasti za unapređenje na nacionalnom nivou" i "Mogućnosti za unapređenje na nivou preduzeća".

Tokom druge sesije predstavljen je rad gospodina dr Kostića, A. Simonovića i V. Stojanovića, na temu "Logistički centar Pirot - Evro Azijski intermodalni transportni čvor" koja se bavi davanjem predloga za poboljšanje transportnog sistema u Srbiji i na Balkanu u cilju povezivanja sa velikim transportnim sistemima.