Slavica Ćirić: Pirotu je ukazana velika čast da predstavlja svoje brendove na svesrpskom Samitu privrede i kulturne baštine u Cirihu

09. jun 2016. 12:30 Društvo Pirot Plus Online

U Cirihu je nedavno održan svesrpski sajam privrede i kulturne baštine pod nazivom “Mostovi privrede i kulturne baštine”. Samit su organizovali Udruženje srpskih privrednika Švajcarske i Eparhija austrijsko-švajcarska pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova RS. Ovaj sajam je organizovan sa ciljem uspostavljanja prve srpske poslovne i akademske mreže, a okupio je privredne subjekte Švajcarske, Srbije i Republike Srpske iz čitavog sveta, kao i akademsku i poslovnu dijasporu kojima su predstavljeni srpski brendovi.

Od svih gradova u Srbiji jedino je Pirotu ukazana čast da prezentuje svoje proizvode po kojima je prepoznatljiv. Pirot su predstavljali Slavica Ćirić direktor Zanatske zadruge ”Damsko srce” i dr Dragan Kostić predsednik Regionalne privredne komore Niš i direktor Slobodne zone Pirot.

Slavica Ćirić kaže da je Pirotu ukazana velika čast da predstavi svoju privredu i kulturnu baštinu na ovom Samitu. Ona iz Ciriha nosi samo lepe utiske i kaže da se uopšte nisu osećali kao da su u tuđoj zemlji jer je tamo bilo Srba iz svih krajeva sveta, a komuniciralo se isključivo na “čistom” maternjem jeziku. Svi oni su, kaže Ćirićeva, zainteresovani da pomognu svojoj domovini kroz otvaranje nekih radionica ili fabrika u Srbiji ili da proizvode iz Srbije izvezu i plasiraju na svetsko tržište.

Kada su u pitanju ostale aktivnosti Zanatske zadruge “Damsko srce” Ćirićeva kaže da se već nekoliko meseci priprema tkačka kolonija na Staroj planini koja bi bila prva Nacionalna tkačka kolonija kojom se želi da se unapredi znanje tkalja iz cele zemlje koje nisu dovoljno obučene da bi se očuvao zanat.