×

IZBORI 2020. Skupština Srbije usvojila izborne zakone

11. maj 2020. 11:05 Izbori 2020 Pirot Plus Online

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su Zakon o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakon o izmeni Zakona o lokalnim izborima i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene Zakona o lokalnim izborima odnose se na očuvanje zdravlja od zarazne bolesti COVID-19 u izbornom procesu, s obzirom na to da i dalje postoje preporuke o poštovanju određenih pravila ponašanja koje se, pre svega, odnose na fizičko distanciranje.

S obzirom na to da nisu sve stranke koje žele da učestvuju na izborima predale liste, one će nastaviti proces prikupljanja potpisa, a osim javnih beležnika, potpise birača će overavati i opštinske i gradske uprave.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora.

Osnovni sudovi i dalje mogu da overavaju potpise birača, ali samo u opštinama i gradovima u kojima nema javnih beležnika.

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti povećava se najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara.

Budući da pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku“, a ne osmog dana od objavljivanja.

Saopštenje i foto Vlada Republike Srbije