Skupština grada usvojila Prostorni plan grada Pirota i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za naredne tri godine; Formirana ženska odbornička mreža

23. april 2021. 14:17 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U sali Doma kulture danas je održana druga radna sednica Skupštine grada Pirota u 2021. godini. Na samom početku sednice predsednica lokalnog parlamenta istakla je da je formirana ženska odbornička mreža Skupštine grada na inicijativu Komisije za rodnu ravnopravnost.

Potom je rad sednice nastavljen po utvrđenom dnevnom redu. Od 56 odbornika sednici su prisustvovala 53 odbornika.

Prva tema o kojoj je bilo reči bilo je donošenje Prostornog plana Grada Pirota. Predmetna odluka doneta je sa 46 glasova za i 5 protiv. Za Prostorni plan nije glasala Odbornička grupa Najbolje za Pirot.

Zatim su odbornici razmatrali odluke o izradi urabinističkih planova, odnosno, planove generalne regulacije sela Krupac i Sukovo, zatim Plan detaljne regulacije lokaliteta “Kitka” i Plan detaljne regulacije lokaliteta u katastarskoj opštini Dobri Do za izgradnju solarne elektrane. Ova odluka usvojena je sa 52 glasa.

Na današnjoj sednici usvojena je i Odluka o promeni namene objekta Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot,  ali i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za period 2021-2023. godine.

Odbornici su, ovom prilikom, usvojili i Odluku o utvrđivanju radnog vremena Apotekarske ustanove Pirot, pri čemu se radno vreme glavne apoteke “Karlo Skacel” u centru grada menja. Do sada je ova apoteka radila 24 časa dnevno, a sada će raditi od 7 do 24 časa. Ova odluka usvojena je sa 45 glasova.

Potom su na dnevnom redu bile odluke iz imovinsko pravne oblasti, odluka Nadzornog odbora JP "Vodovod i kanalizacija" o smanjenju osnovnog kapitala i Odluke o izmeni osnivačkog akta preduzeća i izmena Programa poslovanja JP "Komunalac" i izmene i dopune cenovnika usluga uklanjanja i čuvanja vozila za 2021. godinu.

Sednica je završena odborničkim pitanjima.

Po završetku sednice dr Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada Pirota, prokometarisala je inicijativu za formiranje ženske odborničke mreže Skupštine grada Pirota ističući da su sve odbornice, ukupno 23, potpisale ovu inicijativu. Prema njenim rečima, to je prvi korak da se okupe oko zajedničke ideje - jačanje uloga žena u lokalnoj samoupravi.

Kada je reč o toku sednice, predsednica Skupštine, zaključuje da je bila konstruktivna i efikasna, kao i da su doneti veoma važni planski dokumenti za razvoj grada.

Gradonačelnik Vladan Vasić rekao je da je Prostorni plan grada krovni dokument urbanizma i da su na njemu radili dosta dugo, pri čemu su ispoštovani svi dokumenti i zaključci sa prethodnih Skupština grada. Kako je Vasić rekao, na ovaj način pokrili su ceo grad dokumentom iz oblasti urbanizma. Komentarišući odluku jednog dela opozicije da ne podrži Prostorni plan grada Pirota, gradonačelnik Vasić ističe da su Prostornim planom ispoštovane sve prethodne odluke i nije razumeo zašto deo opozicije nije podržao ovaj dokument.

Dr Žarko Todorović, predsednik Odborničke grupe Najbolje za Pirot, koja nije glasala za Prostorni plan grada, u izjavi za medije obrazložio je zbog čega nisu podržali plan.