Školarina u Visokoj školi na prošlogodišnjem nivou, a u planu je i smanjenje cenovnika

20. mart 2015. 12:50 Društvo Pirot Plus Online

Školarine su na pojedinim fakultetima od ove godine poskupele što je među studentima izazvalo nezadovoljstvo, a posebno će se odraziti i na upis novih studenata u predstojećoj školskoj godini. Prema rečima direktorke Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Pirotu, cena njihove školarine od 2007.godine je nepromenjena.

- U prošloj godini smo smanjili cene za studente kada su u pitanju odbrane završnih radova, ukinuli smo cenu overe semestra, a za specijalističke studije smanjili smo cene za prenos bodova u narednoj školskoj godini. Svesni smo trenutne ekonomske situacije studenata, roditelja i uopšte našeg društva, tako da smo prošle nedelje pokrenuli temu i o eventualnom smanjenju cena školarine, ali u okviru onoga što su posebni troškovi, kaže Vidanovićeva.

Na predstojećoj sednici Saveta škole konačno će se dogovoriti oko toga, ali su svi svesni toga i složni su oko toga da treba pomoći i studentima i roditeljima, a sa druge strane i usaglasiti cene sa našim ekonomskim stanjem, naglasila je direktorka.

Kada je sa druge strane program škole u pitanju on će ostati nepromenjen do 15 decembra, a direktorka je izrazila nadu da će do kraja juna standardi za strukovni master biti zvanično dati, odnosno, ozakonjeni, pa će u skladu sa tim razmišljati i o masteru za narednu školsku godinu. Što se van nastavnih aktivnosti tiče, Vidanovićeva je istakla da se uveliko radi promocija škole.

- Obilazimo sve gradove u Srbiji, imamo i promo film o školi koji će biti i na našoj facebook stranici i na našem sajtu, a 4. aprila ćemo proslaviti i Dan studenata u okviru Dana otvorenih vrata gde će se naći i zainteresovani učenici - budući studenti, a pritom će se realizovati i mnogo kreativnih radionica, navela je direktorka Vidanović.

Škola raspolaže svim neophodnim sredstvima za rad, a direktorka kaže da su prošle godine kupili dobar broj računara, tako da je informatički kabinet sada sasvim pristojan. Aparatura koja se koristi za nastavu je takođe novijeg datuma tako da su uslovi za rad za sada dobri, a u planu je i uređenje fasade škole pa će se sa tim projektom aplicirati kod ministarstva ili pojedinih ambasada.