Skandal na pomolu u KLS: Pljušte optužbe zbog nameštenih mečeva, klubovi traže reakciju policije

06. april 2021. 20:49 Sport Pirot Plus Online

Izvor: Telegraf.rs

Čitava stvar stigla je i do čelnika Košarkaškog saveza Srbije, koji će verovatno pokrenuti istražni postupak

Po završetku utakmica minulog vikenda, javno o čitavoj situaciji odlučili su da progovore Pirot, Napredak iz Aleksinca, pa i vodeća Mladost iz Zemuna, čiji je trener na konferenciji za medije upravo posle meča sa Pirotom izrazio sumnju u navodne nečasne radnje pojedinih klubova.

Situacija na tabeli je trenutno takva da poslednjeplasirani Pirot ima skor 9-19, Dunav je mesto iznad sa skorom 10-19, a onda sledi grupa timova koji imaju skor 11-17 ili 11-18 u zavisnosti od toga da li su odigrali sve utakmice ili imaju neku odloženu. To su Metalac iz Valjeva, OKK Beograd, Napredak JKP iz Aleksinca, Radnički iz Kragujevca i Sloga iz Kraljeva.

Pirot je u poslednjem kolu poražen od Mladosti u gostima, Napredak je takođe izgubio od drugoplasirane Vojvodine, Radnički iz Kragujevca je poklekao u Pančevu protiv Tamiša, dok su preostali klubovi zabeležili pobede protiv sastava koji se nalaze u vrhu tabele. Tako je Dunav posle produžetka slavio u Novom Pazaru, Metalac je pobedio u Užicu protiv Slobode, OKK Beograd je savladao Dinamik u gradskom derbiju, a Sloga je u Kraljevu takođe posle dodatnih pet minuta na pleća bacila Zlatibor.

Prvu reakciju dao je trener PirotaFilip Socek posle utakmice sa Mladošću iz Zemuna. Nije želeo da daje nešto duži komentar i vidno nezadovoljan je posle samo nekoliko rečenica napustio prostoriju.
- Ja sam mislio da je ovaj virus što nas je zadesio, da je to nešto najgore što može da se dogodi, ali najgore što može da se desi su očigledno ljudi. Ja bih pozvao čelnike takmičenja da se pozabave regularnošću, hvala – rekao je Socek pre nego što je ustao i otišao.

Nije mnogo bilo potrebno da se čeka i na zvanično saopštenje Pirota, koji je putem svog sajta podržao inicijativu Košarkaškog saveza Srbije i Udruženja klubova KLS da se do detalja ispita da li je bilo nekih neregularnosti u poslednjih par kola i da se odgovorni za to kazne.
Nismo se žalili ni brukali poput aktera spornih utakmica, srpska košarkaška javnost zna o kojim utakmicama i timovima je reč, već pošteno odradili svaki minut na terenu. Iz svega navedenog smatramo da je ovo saopštenje neophodno jer smo mi našh devet pobeda zaslužili, ali nažalost ne i naši konkurenti koji su dobar deo svojih 10 ili 11 pobeda dobili na poklon od timova koji su dali sebi za pravo da budu iznad lige i takmičenja. Zato tražimo i podržavamo inicijativu UK KLS, KSS i svih onih kojima je još uvek stalo do teško stečenog ugleda košarkaškog sporta u zemlji Olimpijskog, Svetskog i Evrposkog šampiona. Podržavamo da se uključe državni organi i ispitaju aktivnosti i poslednji rezultati u KLS, pogotovo što je i država ove sezone nesebično izdvojila značajna finansijska sredstva i spasila srpske košarkaške klubove u danima teške pandemije – stoji u delu saopštenja KK Pirot.

Na sve se nadovezao predsednik Napretka JKP iz Aleksinca, gospodin Nenad Stojković, koji je u izjavi za Maxbet Sport naglasio da je kvalitet KLS-a ove godine na značajno višem nivou, ali ističe da dešavanja u poslednjih nekoliko kola stavljaju senku na sve. On podvlači da je ovo prva godina u kojoj je država uložila ozbiljna sredstva u sve klubove i da samim tim zbog navedenih dešavanja treba da reaguju i istražni organi.
- KLS je izuzetno jako takmičenje, jače nego ranijih godina, sa dobrim igračima. Veoma je bilo neizvesno, ali ružno je ovo što se dešava u poslednjih nekoliko kola. Ako neko nešto ne preuzme da se zaustave te stvari, moraćemo svi mi da se zapitamo zašto se uopšte igra košarka na ovim prostorima. Prema nekim informacijama koje sam dobio, upaljen je alarm u Košarkaškom savezu Srbije, shvatili su da se neke čudne stvari dešavaju. Ne morate da budete veliki poznavalac košarke da uočite to. Postoji i inicijativa još nekoliko klubova, da se uključi država, pa što ne i tužilaštvo i policija. Ove godine je prvi put država uložila veliki novac u KLS, izdvojila je značajna sredstva za klubove i logično je da isprate šta se dešava na terenima – rekao je Stojković.

Nije zadovoljan ni time što se dešava u donjem telu tabele, trener aktuelnog lidera, ekipe Mladosti, Dragan Jakovljević. On je u dugačkom izlaganju posle meča sa Pirotom minulog vikenda pozvao državne organe Srbije da reaguju, kako bi se stalo na kraj navodnim mahinacijama i obezbedila potpuna regularnost takmičenja.
Pojedini klubovi su zreli za istražne organe, da se tu neke stvari pojasne. Neki klubovi naprasno skidaju po tri-četiri igrača, menjaju pred kraj susreta najbolje košarkaše. To bude sve diskutabilno i sumnjivo. U ovoj zemlji zidovi imaju uši, tako da će tu biti velikog posla, moraće da se traži reakcija državnih organa. Ne može da država pomogne sa milion evra svim klubovima, a da potom neko preko krivina i prečaga ostvaruje ciljeve. Ovo sve što se dešava poslednjih nekoliko kola je za apsolutnu analizu. Ja sam čovek koji bi voleo da se to istraži. Postoji dosta kapaciteta u istražnim organima u Republici Srbiji, ovakva situacija ne bi smela na ovaj način da se završi i da se neki pošteni klubovi fiksiraju. Mladost nije htela da učestvuje u takvim stvarima, jer je svaku utakmicu igrala sa punim sastavom i kapacitetom. Svi igrači su bili na terenu, iako je Mladost igrala oba takmičenja – rekao je Jakovljević.

Početna reakcija iz Košarkaške lige Srbije je viđena, pa je direktor takmičenja, Leon Deleon odlučio da utakmice između Radničkog iz Kragujevca i Sloge, Dunava i Napretka JKP, Pirota i Slobode, te Metalca i OKK Beograd ne budu odigrane u subotu, 10. aprila, već da sve budu pomerene za utorak, 13. aprila od 18.00 časova. Dakle, sve će početi u identično vreme, ne bi li se maksimalno sprečila mogućnost dogovora oko rezultata.

Na kraju se oglasio upravo Leon Deleon, koji je u izjavi za medije naglasio da će se detaljno pozabaviti svim navodima o nameštenim mečevima u poslednjih nekoliko rundi domaćeg šampionata.
Pročitao sam izjavu ljudi iz Aleksinca. U ovom trenutku mogu samo da kažem da ćemo ozbiljno razmotriti sve. Sigurno ćemo se sastati i istražiti sve navode. Ne mislim samo o izjavi gospodina Stojkovića već na sve koji imaju sumnje. Za sada mogu samo toliko da kažem jer ne želim ništa prerano da navodim, osim da ćemo ispitati sve - rekao je Deleon.

Preostaje da vidimo da li će reagovati Disciplinska komisija Košarkaške lige Srbije, šta će zvanično poručiti Košarkaški savez Srbije i da li će se ovo takmičenje možda od naredne sezone vratiti pod ingerenciju ovog tela. Na kraju krajeva, ostaje otvoreno pitanje da li će policija i istražitelji definitivno pokucati na vrata klubova. Ukoliko se to desi, definitivno bi pukla velika bruka u srpskoj košarci.

ODLOŽENI MEČEVI

Utorak

Metalac Valjevo – Mladost Zemun
Zlatibor Čajetina – Tamiš

Sreda

OKK Beograd – Sloboda Užice
Pirot – Vršac

30. KOLO

Petak

Dinamik – Tamiš
Zlatibor Čajetina – Vršac

Subota

Kolubara – Novi Pazar

Ponedeljak

Vojvodina – Mladost Zemun

Utorak, 13. mart

Radnički Kragujevac – Sloga Kraljevo
Dunav – Napredak JKP Aleksinac
Pirot – Sloboda Užice
Metalac – OKK Beograd