Seminar povodom legalizacije podstandardnih romskih naselja

03. jul 2015. 09:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Nišu je održan seminar za predstavnike lokalne samouprave romske nevladine organizacije kome je prisustvovao i Boban Nikolić ispred Opštine Pirot. Govorilo se o primerima dobre prakse legalizacije podstandardnih romskih naselja koja treba da se sprovedu u skladu sa novim Zakonom o legalizaciji.

- Na početku je izlagao Osman Balić, kao član regionalnog romskog ekonomskog komiteta, mi želimo da uredimo romska naselja. Bilo je reči o tome kako su organizacije i mnogi donatori rešili probleme nekih romskih naselja u Srbiji, nekoliko primera dobre prakse, među njima i primer Bele Palanke. Sa time donatori i organizatori skupa žele da nastave, a Pirot ima nameru da nešto uradi po pitanju sanacije zgrade u Ulici Prote Mateje u naselju Prčevac, po pitanju romskog naselja preko puta Tehničke škole i objekta na Belom polju, naveo je Nikolić.

Nikolić je dodao da ima veliki broj naselja gde se loše živi, gde se ljudi razboljevaju, ali naša lokalna samouprava želi to da reši.

Što se tiče novog Zakona o legalizaciji još uvek je u postupku usvajanja, ali će Pirot pratiti sve što se dešava po tom pitanju i raditi na unapređenju i poboljšanju uslova života u romskim naseljima.