Seminar o tehnikama učenja

25. novembar 2013. 07:33 Društvo Pirot Plus Online


U Srednjoj stručnoj školi proteklog vikenda organizovan je seminar za nastavnike ove škole, pod nazivom „Metode nastave i učenja“. Marija Živković, profesorka engleskog jezika u ovoj školi, kaže da je seminar deo stalnog usavršavanja nastavog kadra


-Naša je zakonska obaveza da se usavršavamo na osnovu kompetencija koje su nam slabe. Ovo je seminar koji pokriva pedagogiju i metodiku. Diskutovlao se o pozitivnoj klimi za učenje u odeljenju, o nastavnim metodama, oblicima i sredstvima. Sve smo to učili na fakultetu ali je potrebno obnavljati i podsećati se na didaktičke i nastavne metode. Bilo je priče o tome kako učiti, kako aktivno učiti, akcenat je bio na aktivnom učenju a ne na frontalnom predavanju. Kako upotebljavati didaktičke materijale i učiti učenike da odvajaju bitno od nebitnog, da pišu koncepte i na kraju seminara imali smo primere dobre prakse, tehnika, tehnologija učennja, komunikacija sa učenicima, mape uma, sve ono što je aktuelno što se metodike nastave tiče – kaže Živkovićeva.


U svim profesijama stručno usavršavanje je bitno kaže Živkovićeva, i dodaje da je cilj ovog seminara povećanje motivacije nastavnika i učenika i učenje pravilnih tehnika učenja.


-Najpovoljniji ambijent je opuštena atmosfera, kada postoji izgrađen odnos između nastavnika i učenika, kada psotoji poverenje. Jeste da je srednja škola u itanju ali činjenica je da se kroz igru najviše uči, onda deca nemaju osećaj da moraju nešto da rade, da uče, već kroz neke aktivnosti koje su njima prilagođene usvajaju znanja – dodaje Živkovićeva.


Seminar je akreditovan od strane nadležnog ministarstva.