Sednica SES-a nije održana zbog nedostatka kvoruma

06. mart 2013. 13:10 Privreda Pirot Plus Online

Redovna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, koja je trebalo da bude održana 1. marta, otkazana je zbog nedostatka kvoruma, odnosno nepojavljivanja predstavnika Vlade Srbije u tom savetu, zbog čega su oštar protest izrazili Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Unija poslodavaca Srbije. Na sednicu je došao samo državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike u svojstvu zamenika člana, dok su socijalni partneri- predstavnici ta tri sindikata na sednicu došli u punom sastavu.

Rodoljub Ćirić, predsednik Okružnog veća SSS kaže da su nedolaskom na sednicu, predstavnici vlade, pokazali nedopustivu i neshvatljivu neodgovornost prema blizu milion zaposlenih koji čekaju utvrđivanje minimalne zarade i da time krše Zakon o radu.

- Ovakav odnos Vlade dovodi u pitanje postojanje i funkcionisanje socijalnog dijaloga, čime se otvoreno odstupa od proklamovanih ciljeva i evropskog puta, jer uslov za evropske integracije nisu samo pitanje Kosova i borbe protiv kriminala i korupcije koja su nesumnjivo veoma značajna, već i pitanje socijalnog partnerstva i poštovanje evropskih standarda i vrednosti, među kojima značajno mesto zauzima socijlani dijalog, kaže Ćirić.

U Srbiji je sada minimalna cena rada 115 dinara po satu, tako da minimalna mesečna zarada iznosi oko 21.000 dinara.

Na čelu Socijalno-ekonomskog saveta je premijer Ivica Dačić, a članovi tog tela su, pored predstavnika Vlade Srbije, Unija poslodavaca Srbije i reprezentativni sindikati - Samostalni sindikat Srbije i Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost".