Sećanje na saveznike iz Prvog svetskog rata; Održana srpsko - grčka komemorativna svečanost u Pirotu

11. septembar 2023. 14:03 Društvo Pirot Plus Online

Na kompleksu vojničkog groblja u Pirotu održana je srpsko-grčka komemorativna svečanost u znak sećanja na saveznike iz Prvog svetskog rata.

Ovo je 91. godišnjica koja je održana na Grčkom vojničkom groblju i Spomeniku stradalim Piroćancima u Prvom svetskom ratu.

Prema protokolu ceremonija je najpre održana na Grčkom vojničkom groblju. Posle verskog obreda prisutne delegacije su položile vence.

Vence su položile delegacije Vlade Republike Srbije, zamenik Generalštaba Vojske Srbije, Ambasade Republike Grčke, Ambasade Republike Kipar, načelnica Pirotskog upravnog okruga, predstavnici Grada Pirota, Grada Niša, Policijske uprave Pirot, udruženja građana i pojedinci.

Posle intoniranja himne Republike Grčke ceremonija je održana i na spomen obeležju stradalim Piroćancima u Prvom svetskom ratu.

Pre polaganja venaca održan je verski obred. Služio je Episkop niški Arsenije.

Potom su delegacije položile vence i cveće.

Nakon polaganja cveća intonirana je himna Republike Srbije

Na kraju su se prisutnima obratili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, ambasadorka Republike Grčke Marija Levanti i predstavnik Vlade Republike Srbije.

Gradonačelnik Vladan Vasić se u svom obraćanju zahvalio palim vojnicima u Prvom svetskom ratu jer zbog njih danas možemo da se nazovemo slobodarskim narodom. Ovo mesto je za Pirot veoma važno, istakao je Vasić i dodao da je ponosan što su ovo parče zemlje pre 15 godina predali Republici Grčkoj na upravljanje, kao i da je to tačka koja vezuje srpski i grčki narod.