Saznajemo! Da li hodnik u bolnici u kojem se ukrštaju "crvena" i "zelena" zona može predstavljati opasnost? Dr Goran Petrović: Propusti u snabdevanju lekovima od strane bolnice ne postoje

30. decembar 2020. 13:07 Korona virus Pirot Plus Online

Kako je organizovan rad i kakvo je trenutno snabdevanje lekovima Opšte bolnice Pirot, pitanje je koje se postavlja već danima. 

Odgovori su različiti, a gde je istina? 

Direktor bolnice, dr Goran Petrović, pokušao je da razreši sve nedoumice. On kaže da je sama organizacija rada u kovid sistemu počela u saradnji sa ZZJZ Pirot, podelom bolnice na crvenu i zelenu zonu. 

Problem je nastao kada se u jednom delu bolnice put crvene spaja sa zelenom zonom. Petrović kaže da je gradjevinsko rešenje bolnice takvo, da je tačno da postoji blako poklapanje u dužini od desetak metara. U pitanju je prostrani hodnik, gde je ventilacija i protok vazduha dobar, pa samim tim ne predstavlja megućnost zaraze prilikom brzog prolaza. 

On je detaljno objasnio i na koji način funkcioniše rad u pomenutim zonama. 

Snabdevanje lekovim, takodje, je tema o kojoj se polemiše sa i bez argumenata. 

Petrović kaže da je snabdevanje zdravstvenih ustanova u celoj zemlji centralizovano i vrši se preko javnih nabavki. Raspisivanje tendera sprovodi Direkcija Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu, kaže on i dodaje da propusti u snabdevanju od strane bolnice ne postoje. 

Nestašice lekova imamo na dnevnom nivou, periodično, isto kao i na nivou cele zemlje, ali da probleme uspešno rešavamo zamenskim lekovima, kaže Petrović.