Saopštenje za javnost OG „Pirot protiv nasilja“ povodom zahteva za smenu predsednice Skupštine Grada Pirota Dragane Tončić

08. jul 2024. 11:30 Društvo Pirot Plus Online

"Povodom aktuelnih dešavanja u lokalnom parlamentu a u vezi sa zahtevom koji smo kao odbornička grupa uputili o sazivanju nove sednice Skupštine Grada Pirota, po članu 70 i članu 42 st. 4 važećeg Poslovnika o radu Skupštine, sa jedinom tačkom dnevnog reda o smeni predsednice Skupštine Dragane Tončić, iznosimo sledeće činjenice radi objektivnog i pravovremenog obaveštavanja javnosti.

Gospođa Tončić je već od prve radne sednice pokazala ko je njen politički gazda te je važnu funkciju predsednice najvišeg zakonodavnog organa lokalne samouprave svela na nivo partijskog polušnika. Već na prvoj sednici je kao loš đak još gorih učitelja primala instrukcije od strane nepristojnog gradonačelnika tokom trajanja sednice koji je, kako svojim verbalnim ponašanjem, tako i – videlo se iz pokazane fotografije na poslednoj sednici – svojim kontaktima sa pojedincima iz sveta organizovanog kriminala, takođe potvrdio da je nedostojan javne funkcije. Pokazalo se još izvesnijim i da je prelaskom bivše odbornice Slađane Dimitrijević u OG vladajuće koalicije, sumnja na postizbornu korupciju bila opravdana a sada je na nadležnim organima da istraže širi kontekst moguće trgovine odborničkim mandatom.

Na kraju, čitava je ujdurma oko skupštine u dosadašnjem periodu kulminirala odbijanjem vlasti da se ispoštuje odredba Poslovnika o proporcionalnom dodeljivanju broja mesta u radnim telim i komisijama predstavnicima najjače opozicione grupacije na lokalu, koja je na prethodnim izborima osvojila više od trećine odborničkih mesta i napravila najbolji izborni rezultat na lokalnim izborima u Srbiji. Suštinski, ovde se radi o tome da li se poštuju građani Pirota, njih više od deset i po hiljada, odnosno da li njihovi politički izabranici mogu kroz članstvo u raznim komisija ostvariti uvid u rad ove vlasti i braniti javni interes.

Poslednja sednica Skupštine na kojoj smo blokirali skupštinsku govornicu u znak protesta zbog pomenutog kršenja Poslovnika, pokazala je brojne neregularnosti. Deo skupštinskog materijala nam je dostavljen na sam dan zasedanja, cela tačka dnevnog reda za koju nije bilo nikakvog dostavljenog materijala je povučena sa sednice iako se odnosi na temu uslova isporučivanja toplotne energije. Građani ne treba da brinu da li ćemo se mi povući iz skupštinske rasprave ili da li ćemo neke teme koje se tiču rada javnih preduzeća ostaviti bez diskusije. Sve će to biti predmet ozbiljnog političkog rada u budućem periodu i novog medijskog ispoljavanja naše političkih aktivnosti. 

Trenutno je najvažnije pokazati jedinstvo i odlučnost u političkom delovanju i izvršiti pritisak na sve nadležne institucije kako bi naša zastupljenost u svim radnim telima i komisijama bila adekvatna. Takođe, borićemo se svim pravnim i političkim sredstvima i da svaka sledeća komisija poput gradske Komisije o kapitalnim investicijama ima svog člana iz redova opozicije. Ova vlast se mora naučiti da bez prava na javnu kritiku i poštovanja svih subjekata u politici nema nikakvog napretka u društvu niti istinske demokratije, a građani su tu da posvedoče o našem delovanju i aktuelnim političkim procesima. Naposletku, da li nam je uopšte potrebna vlast koja ne poštuje zakone i sarađuje sa kriminalcima?"

Odbornička grupa „Pirot protiv nasilja“