Saopštenje: Mihajlovićeva: Verujem da nema dileme u vezi sa evropskim putem Srbije

11. maj 2022. 13:12 Privreda Pirot Plus Online

Poštovane kolege,

Šaljemo vam saopštenje potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorane Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da veruje da nema dileme u vezi sa evropskim putem Srbije i da Srbija treba da bude deo EU.

“Verujem da Srbija ima sve uslove da može da ide brže ka članstvu EU i da to nije nikakva “omča oko vrata”, već način da budemo deo zajednice naroda Evrope. Bez obzira na sva istraživanja, verujem da oko toga nema dileme, a da je ono što istraživanja pokazuju velikim delom rezultat odnosa svih nas prema ovom pitanju, jer 20 godina imamo priču da EU nešto traži od nas i da je nešto strašno kad usklađujemo naše zakone sa EU”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV K1.

Upitana za veliku zainteresovanost Nemačke za Srbiju prethodnih dana, Mihajlovićeva je rekla da su i do sada postojali intenzivni odnosi sa ovom zemljom ali da se o tome nije toliko govorilo.

“Samo u energetici vrednost projekata koji se realizuju uz podršku Nemačke i njihovih razvojnih banaka iznosi oko 800 miliona evra, gde sarađujemo i u oblasti energetske efikasnost, obnovljivih izvora energije (OIE), na revitalizaciji hidroelektrana. I na poslednjem sastanku sa specijalnim izaslanikom Nemačke za zapadni Balkan glavne teme su bile energetika, buduća energetska politika, OIE i klimatske promene i kako da tu saradnju dodatno proširimo”, navela je ona.

Upitana za nove napade na nju u medijima u vezi sa formiranjem nove vlade, ona je rekla da, kao što je rekao i predsednik Vučić, nikog sada ne zanima kako će izgledati nova vlada, imajući u vidu koliko je komplikovana situacija čak i u resoru energetike, koja je trenutno jedna od najvažnijih tema u Evropi.

“U takvoj situaciji nikog pitanje nove vlade ne zanima osim onih koji silno žele da vide sebe u novoj vladi ili da budu na određenim pozicijama. Inače, 10 godina gledam razne naslovne strane i pokušaje da se omalovaži moj rad, da spekulišu ko stoji iza mene i da mi lepe razne etikete, jer je to lakše nego govoriti o mom radu i rezultatima i tome šta sam uradila kao članica Vlade. I kad kažu da imam leđa, da, kad treba da se povuče i da se neke stvari reše”, rekla je Mihajlovićeva.

Naša Medijska kuća dobila je ekskluzivno pravo da objavljuje informacije iz Ministarstva energetike i gradjevinartva !