Sajam zapošljavanja - prilika za oko 300 nezaposlenih

29. oktobar 2019. 11:30 Privreda Pirot Plus Online

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja u Pirotu koji će se održati u četvrtak, 31. oktobra, u sali restorana „Gazela“ od 11 do 14 časova. Tim povodom danas je u prostorijama Filijale održana konferencija za novinare.

O karakteristikama lokalnog tržišta rada i stanju na evidenciji tražilaca zaposlenja, kao i merama aktivne politike zapošljavanja govorio je Dragan Jenaćković, v.d. direktora Filijale Pirot Nacionalne službe za zapošljavanje.

Trenutno na evidenciji Filijale Pirot u Pirotu je 5.300 nezaposlenih, u Babušnici oko 1.200, Beloj Palanci oko 1.500 i u Dimitrovgradu oko 1.000 nezaposlenih. Od tog broja oko 3.100 lica je bez kvalifikacija odnosno bez završene srednje škole, oko 5.000 lica ima završenu srednju školu, dok oko 1.000 lica ima završenu višu ili visoku školu.

Podatke o učesnicima sajma, ponudi slobodnih poslova i efekte prethodnih sajmova ovom prilikom predstavila je Suzana Đorđević, načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere.

Na Sajmu zapošljavanja učešće je prijavilo 35 poslodavaca i iskazalo potrebu za oko 300 radnika. Najveća potražnja je za radnicima iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane, mašinstva i obrade metala, gumarske industrije, tekstilne industrije, komunalne delatnosti, građevine, trgovine, ekonomije i administracije, ugostiteljstva i turizma i obezbeđenja.