Sajam sira i kačkavalja, uprkos lošem vremenu, privukao veliki broj posetioca

17. septembar 2022. 13:12 Društvo Pirot Plus Online

Peti Festival sira i kačkavalja, u organizaciji TO Pirot i grada Pirota, održava se danas, u holu Doma kulture. 

Loše, kišovito vreme , nije sprečilo degustatore i druge zainteresovane posetioce, da se okupe u velikom broju već na samom otvaranju sajma. 

Više od 20 izlagača iz Pirota, ali i okolnih gradova, prezentovalo je svoje proizvode, a svi zainteresovani mogli su da probaju razne vrste sireva i kačkavalja, ali i da pazare po sajamskim cenama. 

 Ispred Doma kulture organizovana je prezentacija izrade đubeka, italijanskog sira "Kaco Kavalo" i svrljiškog belmuža.

Bratislav Ćirić, direktor TO Pirot, rekao je da se ova manifestacija organizuje nakon tri godine, zbog korone, a da se na ovaj način promoviše još jedan brend Pirota. 

.........................................................................

 Naredne godine, u ovo vreme, imaćemo i sajamski prostor!

Kako je rekao Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, počinje i rekonstrukccija Sajamskog prostora u naselju ATP čijom će adaptacijom Pirot dobiti pravi prostor za sajamske manifestacije, pre svega one koje se organizuju u zimskom periodu. Dodaje da je naš grad, pored ostalog i prestonica sira i kačkavalja, te da taj potenijal moramo iskoristiti. 

................................................................

Mnogo posetioca iz drugih gradova, danas je boravilo u Pirotu kako bi probali naše specijaltete. Jedan od njih je i Alen Vukašinović, direktor Sajma u Osjeku, koji nije krio svoje oduševljenje zbog posete Pirotu. Izrazio je želju sa mogućom saradnjom i promocijom naših gastronomskih brendova u njegovoj domovini. 

Šetajući i degustirajući, razgovarali smo i sa nekim proizvodjačima sira i kačkavalja. Za portal plusonline govorili su Saša Petković ispred mlekare "Piroćanci" i Milica Zdravković ispred farme "Eva".

.........................................................................

"Babaroga" rakije i vina

Pored odličnog sira i kačkavalja, posetioci su degustirali i vina i rakije koje se proizvode u našem kraju. 

Porodično gazdinstvo Djordjević i njihova "Babaroga" rakija već je postala poznata i van Pirota. Koja je tajna proizvodnje otkrio nam je Saša Djordjević. 

Po prvi put se na Sajmu pojavila i Destilerija "Zdravković" koja je prezentovala rakiju "Zdravicu".  Proizvodi trenut no samo Viljamovku, a u prlanu je i prozvodnja još četiri voćne vrste iz sopstvenog zasada, kaže Nemanja Zdravković. 

U okviru Festivala sira i kačkavalja, od 17 časova biće održane dve promocije knjiga - "Pirotski kačkavalj priča o najpoznatijem srpskom siru", autora Davora Lazarevića i "Kratka istorija Toplog Dola i Stare planine", autora dr Srđana Cvetkovića.