Sajam pirotske peglane kobasice okupio više hiljada posetilaca iz zemlje i regiona. Najbolju peglanu i ove godine napravio Ninoslav Stojadinović

27. januar 2024. 15:25 Gradska hronika Pirot Plus Online

Poslednji vikend u januaru i ove godine je u znaku pirotske peglane kobasice. U Hali Kej održava se 11. Sajam pirotske peglane kobasice.

Bilo je očekivano da će danas biti velika gužva u gradu, posebno kod sportske hale.

Veliki broj autobusa iz susedne Bugarske parkiran je kod Otvorenog kupališnog kompleksa Senjak.

Oko 12 časova gotovo je nemoguće bilo pronaći mesto za parkiranje. Posetioci sajma ostavljali su vozila i u sporednim ulicama u Tigrovom naselju.

Svečano otvaranje sajma bilo je zakazano u podne. Održan je i prigodan kulturno umetnički program.

Izlagače i posetioce sajma najpre je pozdravio Vladan Vasić, predsednik Privremenog organa grada.

Ovogodišnji promoter sajma, glumac Nebojša Milovanović, u svom obraćanju je prisutne pozdravio stihovima Ljubivoja Ršumovića.

Kapije sajma otvorene su od 10 časova. Učestvuje 35 proizvođača peglane kobasice, dvadesetak vinarija i destilerija, dvadesetak proizvođača sira i kačkavalja, a tu su i pčelari.

Uprkos lošem vremenu prvog dana, posećenost je velika. Organizatori očekuju da broj posetilaca bude preko 10.000.

U izjavi za medije Vladan Vasić, predsednik Privremenog organa grada Pirota, rekao je da je svaki sajam sve bolji i bolji i da očekuju da u ova dva dana bude najmanje 10.000 posetilaca iz cele Srbije i inostranstva. Sve ovo, prema njegovim rečima, pokazuje da promocija pirotske peglane kobasice daje rezultat. Ovo je manifestacija koja podiže ugled Pirota, ali je i veoma značajna za lokalnu ekonomiju, poručio je Vasić.

Promoter sajma, glumac Nebojša Milovanović, ističe da sve što je jedinstveno, kao što je pirotska peglana kobasica, jeste za svaku vrstu pohvale i podrške.

Direktor Turističke organizacije Pirot, Bratislav Zlatkov, kaže da je ovo možda poslednji put da se sajam održava u Hali Kej i nada se da će sledeći biti u novom prostoru. Pirotska peglana kobasica je skup delikates, naglašava Zlatkov i dodaje da mu je drago što postoji interesovanje čitavog regiona za naš brend. Zlatkov smatra da je najbitnije da sačuvaju kvalitet i pomognu oko sirovina svim proizvođačima.  

Oko 14 časova proglašeni su ovogodišnji najbolji proizvođači ovog lokalnog brenda.

Ispred Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice proizvođačima i posetiocima obratio se Marjan Savić, koji je rekao da je u ocenjivanju učestovalo sedam članova žirija.

Potom su podeljene nagrade. Najmlađi proizvođač na sajmu je ekipa “Vitina iža”, nagradu za najbolje uređen štand dobilo je “Gazdinstvo Đorđević”, a najiskusniji proizvođač ove godine je ekipa “Mrnjak 2”.

Na kraju su uručene glavne nagrade proizvođačima pirotske peglane kobasice, prema oceni stručnog žirija.

Treće mesto pripalo je ekipi “Piroćanac”, drugo mesto “Gazdinstvo Pešić” i prvo mesto “Gazdinstvo Stojadinović”, prošlogodišnji pobednik.

Ovo je treća pobeda Ninoslava Stojadinovića na Sajmu pirotske peglane kobasice. Kako kaže, recept ne menjaju godinama, to je tradicija koju je on nastavio 2005. godine. Stojadinović ističe da su nagrade satisfakcija da rade i dalje i budu još bolji.

Sajam je otvoren danas i sutra od 10 do 20 časova. Ispred hale su štandovi na kojima se prodaju suveniri i razni domaći proizvodi.

Zbog velikih gužvi saobraćajna policija reguliše i zatvorila je saobraćaj u delu Takovske ulice, u blizini i ispred Hale Kej.