Sa nadležnima o eventualnim viškovima u prosveti

13. avgust 2013. 10:30 Društvo Pirot Plus Online


Očekuje se da do 15. avgusta bude poznat tačan broj onih koji će biti mogući tehnološki višak u prosveti. Tim povodom danas je održan sastanak u školskoj upravi u Nišu sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Uprave. Slavko Ilić, direktor OŠ “Dušan Radović”, kaže da je ovo prvi u nizu sastanaka o ovoj temi.


- Sada je važno da vidimo kako ćemo prerasporediti radnike. Do 15. avgusta moraju biti završeni spiskovi, jer koga nema na spisku neće se smatrati tehnološkim viškom. Nadam se da ćemo posle ovog sastanak imati tačnu situaciju. Ne očekujem veće probleme. Svi imamo radnike kojima nedostaje norma i oni moraju da se nadju na spisku. Zatim se stvara mogućnost za preraspodelu predmetne nastave. Do sada smo to uspešno radili i nema rzaloga da sada to ne bude tako. Danas započinjemo ovaj proces, intenzivnije će biti do septembra i kasnije, jer CENUS, stručno uputstvo o formiranuj odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama, određuje se oktobra - kaže Ilić.


Ilić kaže da očekuje da će oni koji ispunjavaju jedan od uslova otići u penziju, dok će na taj način broj prosvetnih radnika koji nemaju pun fond časova popuniti fond. Prednost je i to što na osnovu novog Zakona, u četvororazrednoj nastavi u isturenim odeljenjima, može biti do 16 učenika, što će olakšati preraspodelu, kaže Ilić.