COVID-19 Sa Konferencije za medije Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19: Zatvaranja škola i vrtića za sada nema

13. mart 2020. 19:37 Korona virus Pirot Plus Online

Kako bi se obezbedilo blagovremeno i usklađeno postupanje i preduzimanje aktivnosti nadležnih organa, organizacija i službi, kao i drugih subjekata koje se odnose na suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, obrazovan je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19..

Za korukovodioce Kriznog štaba imenovani su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković. Članovi ovog tela su direktori relevantnih instituta i klinika, kao i predstavnici drugih relevantnih tela.

Večeras je održana prva konferencija za medije predstavnika Kriznog štaba. 

Ministar Lončar  je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je danas u Srbiji testirano 25 ljudi.

On je precizirao da je od četvoro novootkrivenih slučajeva troje kod kuće sa minimalnim tegobama, dok je jedna osoba u bolnici i stabilnog je stanja.

Ministar Lončar je naveo da je u Beogradu na Infektivnoj klinici ima 10 pacijenata, u Nišu šest, i da nijedan od tih pacijenata nije u teškom stanju i nijedan nije na respiratoru.

Njihovo stanje je stabilno i pod kontrolom.

Vlada Republike Srbije juče je zabranila javne skupove na zatvorenom prostoru sa više od 100 osoba, a danas je odlučeno da se fudbalske utakmice domaćeg prvenstva igraju bez prisustva publike.

Zatvaranja škola i vrtića za sada nema, to je stav struke i za sada se smatra da deca nisu ugrožena, složili su se  Branimir Nestorović, pulmolog i Mijomir Pelemeš, infektolog.

Sve mere donose se u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut", epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković zamolio je još jednom da se ne šire dezinformacije, koje štete svima.

 Gojković je rekao da je u Vojvodini hospitalizovano pet pacijenata, od kojih je četiri na Кlinici za infektivne bolesti u КC Vojvodine. Od toga su dva pacijenta znatno bolje nego juče, jedan je i dalje u teškom opštem stanju i on je pod neprekidnim monitoringom.

Četvrti pacijent koji je danas prebačen iz Opšte bolnice u Кikindi nije na respiratoru i on se neprekidno prati.

Saopštenje i naslovna fotografija Ministarstvo zdravlja RS