Saša Jovanović: Očekuje nas druga faza projekta izgradnje pratećih objekata, u planu i sanacija jednog dela zida oko Muzeja

10. januar 2020. 12:44 Kultura Pirot Plus Online

Krajem decembra 2019. godine zvanično je završena prva faza projekta rekonstrukcije i izgradnje pratećih objekata u Muzeju Ponišavlja Pirot. I pored toga, danas kada smo posetili Muzej videli smo nekolicinu radnika koji i dalje sređuju prostor i dvorište oko Muzeja. 

Projekat je realizovan pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Izgradnjom ovog objekta Muzej Ponišavlja je stekao uslove za proširenje trenutnih kapaciteta što će u budućnosti omogućiti bolje funkcionisanje Muzeja kao institucije. Ovom fazom završeni su “grubi” odnosno građevinski radovi na objektu koji je nesumnjivo jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u kulturi u poslednjih petnaestak godina. 

Saša Jovanović, direktor Muzeja Ponišavlja, u izjavi za portal Pirot Plus online, kaže da će konačnom realizacijom ovog projekta Muzej dobiti 4 kancelarije, novu biblioteku, galeriju, prodavnicu suvenira i radionicu. Ukupna vrednost radova, koji su finansirani iz lokalnog Budžeta, u prvoj fazi je oko 7,5 miliona dinara, i još 7 miliona kolika je vrednost radova koji su predviđeni drugom fazom projekta. 

Završetkom ovog projekta sve prostorije u Muzeju biće u finkciji i praktično postati deo stalne muzejske postavke, što je i bio osnovni cilj, kaže Jovanović. 

Osnovni cilj u novoj, 2020. godini, je da se ovaj projekat u potpunosti završi, odnosno da se realizuje druga faza radova, ali i da se, da li kod Ministarstva kulture ili će ponovo lokalna samouprava, obezbede sredstva za projekat sanacije jednog dela zida oko samog Muzeja koji je u veoma lošem stanju.

Čekamo saglasnost na projekat od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda. Konkurisaćemo kod Ministarstva i nadamo se da će projekat sanacije biti odobren, u protivnom nadamo se da će nam lokalna samouprava ponovo izaći u susret i finansirati i ove radove. Muzej Ponišavlja iz godine u godinu beleži značajano povećanje broja posetilaca i sigurni smo da će se taj trend nastaviti i nadalje, kaže Jovanović