Ružić: Sredstva iz Fonda do kraja meseca lokalnim samoupravama

11. april 2018. 11:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Sredstva iz Fonda za lokalne samouprave, biće prebačena opštinama do kraja meseca, a do kraja leta se očekuju i gotovi projekti u opštinama, izjavio je gostujući na RTS ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.


  • Očekujem da već sledeće nedelje pozovemo predsednike opština i gradonačelnike na potpisivanje i da do kraja meseca ta sredstva budu praktično transferisana opštinama. Procedure javne nabavke naravno rade same jedinice lokalne samouprave i nadam se da ćemo već krajem leta, jeseni imati priliku da obiđemo neke od tih infrastrukturnih i drugih projekata za koje su se prijavile opštine, rekao je Ružić.


Za podršku lokalnim samoupravama u izgradnji infrastrukturnih projekata za ovu godinu predviđeno je 320 miliona dinara. Konkurisalo je 145 opština i gradova sa 170 projekata.

Ružić je ponovo izrazio zadovoljstvo brojem projekata koji, kako je rekao, govori da su lokalne samouprave osposobljene i da na projektima rade.


  • Komisija za sprovodenje postupka i utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava je zaista meritorno radila na tome da opredeli ono što zaista predstavlja interes lokalne zajednice i samo u 15 procenata dokumentacija nije bila validna. To dovoljno govori o unapređenju i svesti i kapacitetu lokalnih samouprava za dobre projekte, podvukao je Ružić.


U Srbiji ima ukupno oko 6.500 republičkih i lokalnih inspektora, što znači da jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika. U Evropi je taj prosek jedan inspektor na 780 stanovnika.

  • U Srbiji postoji 40 različitih inpekcija. Treba reći da status inspektora nije zavidan i radimo na poboljšanju njihovog položaja. Do 20 procenata biće korigovani koeficijenti za rad na terenu za inspektore u lokalnim samoupravama i autonomnoj pokrajini, rekao je Ružić.


Kada je reč o projektu E-inspektor, Ružić je objasnio da je to platforma koja trenutno objedinjava pet inspekcija a plan je da do kraja sledeće godine tom platformom bude obuhvaćeno svih 40 inspekcija.

  • Ta platforma digitalizuje rad inspekcija i time ubrzava njihov rad ali ga čini i transparentnim, rekao je on.


Prošle nedelje usvojen je i Zakon o elektronskoj upravi.

Ministar je ukazao da se "ne može sve promeniti preko noći" i dodao da su promene vidljive.


  • Ovaj zakon na sistemski način definiše rad svih službi i sada više neće biti opravdanja da nema zakona koji obavezuje elektronsku razmenu podataka. Biće doneto i osam podzakonskih akata, rekao je ministar.


Tekst i foto preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave