RRA Jug: Raspisan Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća

30. mart 2021. 09:36 Privreda Pirot Plus Online

Ministarstvo privrede objavilo JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA u okviru Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2021. godini. Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova, i to:

  1. nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara, i to:

1.1 proizvodne opreme i/ili mašina;

1.2 transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;

1.3 delova, specijalizovanih alata za mašine;

1.4 mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje;

  1. nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to:

2.1 građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama:

-  HALKBANK, Beograd

-  BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA AKCIONARSKO DRUŠTVO Beograd

-  PROCREDIT BANK A.D. Beograd

-  CRÉDIT AGRICOLE BANKA SRBIJA, A.D. Novi Sad

-  ERSTE BANK A.D. Novi Sad

-  EUROBANK AKCIONARSKO DRUŠTVO Beograd

-  INTESA LEASING DOO Beograd

-  UNICREDIT LEASING DOO Beograd

Pravo da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava imaju mikro, mala i srednja, pravna lica i preduzetnici upisani u APR najkasnije do 31. decembra 2019. godine.

Privredni subjekti koji ispune uslove Programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju Programa, uslovno odobre kredit odnosno finansiranje mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25% od neto vrednosti opreme koja se nabavlja. Učešće privrednih subjekata iznosi 5% od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog Programa. Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme na dan 31. decembra 2020. godine po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja: 1 zaposlen – do 1,0 milion RSD, 2-5 zaposlena – do 2,5 miliona RSD, 6 i više zaposlenih – do 5,0 miliona RSD.

Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju Programa iznose 1.550.000.000,00 dinara. Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2021. godine.

Za pomoć prilikom konkurisanja, zainteresovani privredni subjekti se mogu javiti u kancelariji Regionalne razvojne agencije Jug na Omladinskom stdionu u Pirotu.